Yeni tartışma: Asgari ücret yüzde 20'lik vergi dilimine girecek mi?

Vergi uzmanı Ozan Bingöl'in 'düzenleme yapılmazsa asgari ücretten ekstra vergi kesilecek' demesi, gündem oldu. Ahmet Kıvanç ise bu yıl yapılan kalıcı yasa değişikliği sayesinde gelirin azalmayacağını belirtti

Vergi uzmanı Ozan Bingöl. Fotoğraf: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

2019 yılı için asgari ücret belirlendi, yeni rakam nedeniyle farklı tartışmalar gündeme geldi. Son tartışma, 2 bin 20 liralık ücretin, milyonlarca asgari ücretliyi yüzde 20'lik vergi dilimine sokup sokmayacağıydı.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, asgari ücretlilerin yüzde 20'lik vergi dilimine gireceğini öne sürünce tartışma alevlendi. Milyonlarca asgari ücretlinin gelirinde fazla kesinti yapılacağı anlamına gelen iddia, Türkiye'nin gündemine oturdu. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden de pek çok yorum yapıldı.

Sabah saatlerinde twitter adresinden açıklamalarda bulunan Bingöl, şu paylaşımlarda bulunmuştu:

“Brüt asgari ücret 2.558 TL Net asgari ücret (agi dahil) 2.020 TL İşverene maliyeti 3.005 TL Ayrıca gelir vergisi dilimleri bu yıl da asgari ücrete göre belirlenmez ise asgari ücretli önümüzdeki yıl temmuz ayından itibaren (yılın 6 ayı) %20’lik vergi dilimine girecektir. Ayrıca bu yıl 426 TL olan vergi takozu (brüt ile net arasındaki fark) yeni asgari ücret ile 538 TL’ye yükseltmiştir. İstihdamın ve maliyetlerin önemli bir kalemi vergi takozudur, yani engeldir! İvedi çözüm bulunmalıdır. Son olarak daha da önemlisi bir ülkede asgari ücretin ne kadar olduğundan ziyade asgari ücretle çalışan kişi sayısıdır. Ücret geliri elde edenler içerisinde Avrupa’da oran yaklaşık %10, ülkemizde yaklaşık %40 civarındadır.” 
 


"Asgari ücretlilerin geliri yıl boyu aynı kalacak"

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre ise asgari ücretli kişilerin yüzde 20'lik vergi dilimine girmiyor. Kıvanç, 21 Mart 2018'de yürürlüğe giren 7103 sayılı torba kanunla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. maddesine fıkra eklendiği için gelir vergisi tarifesinden etkilenen asgari ücretlilere, ocak ayında net ücretleri ne ise yıl boyunca da aynı ücreti alabilmelerini sağlamak amacıyla ilave AGİ (Asgari Geçim İndirimi) ödeneceğini belirtiyor. Böylece, asgari ücretlilerin 2 bin 20 TL tutarındaki net ücretinin, yıl boyunca aynı kalacağı kaydediliyor.

2018 yılı için net 1.603 TL olarak belirlenen asgari ücret, 2019 yılı için yüzde 26.05'lik artışla net 2 bin 20 TL'ye çıkarılmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU