Henüz lisedeyken çektiği üç saniyelik video, üniversitenin kapıyı göstermesine neden oldu

Lisede ırkçılığa maruz kalan siyahi öğrenci, üniversiteye başladığında bu sorunu gündeme taşıdı

Olayların yaşandığı Heritage Lisesi (Loudoun İlçesi Devlet Okulları)

ABD'nin Virginia eyaletindeki Leesburg şehrinde yaşanan olayda, lisedeyken yayımladığı üç saniyelik ırkçı video nedeniyle bir öğrenci üniversiteden atıldı.

Mimi Groves, 2016 yılında lisedeyken arkadaşına Snapchat uygulaması üzerinden gönderdiği üç saniyelik videoda ırkıçı bir hakarette bulunmuştu.

Groves'un hakaret içeren ırkçı videosu, kendisiyle aynı lisede okuyan siyahi öğrenci Jimmy Galligan'ın telefonuna bir öğrencinin gönderdiği mesajla geldi.

Video doğrudan Galligan'ı hedef almazken, genç siyahi öğrenci, Groves'un ırkçı sözlerine benzer birçok hakaretten lise yıllarında mustarip olduğunu belirtti.

Galligan, okul yönetimi ve öğretmenlere defalarca şikayette bulunduğunu fakat hiçbir sonuç alamadığını anlattı.

Video Galligan ve Groves'un okuduğu Heritage Lisesi'ndeki öğrenciler arasında bilinir hale gelse bile okul çapında olay yaratacak kadar gündeme gelmemişti.

Fakat Galligan bir yandan videoyu sosyal medyada daha geniş kitlelerle paylaşarak, liselerdeki ırkçlığı gündeme getirmeyi planlıyordu.  

Groves, liseden mezun olduktan sonra Tennessee Üniversitesi'ni kazandı ve uzun zamandır hayalini kurduğu üniversitenin amigo takımının kaptanı oldu.

Bu sırada siyahi George Floyd'un ırkçı polis şiddetiyle öldürülmesi nedeniyle ülkede başlayan Siyah Hayatlar Önemlidir hareketi, ABD'deki ırkçılık sorununu bir kez daha gözler önüne serdi.

 

 

Groves da Instagram hesabından "protesto edin, bağışta bulunun, dilekçe imzalayın, yürüyüş düzenleyin" diyerek harekete desteğini gösterdi.

Ancak gönderiye yapılan bir yorum, Groves'un paniklemesine neden oldu. Yorumda " Zamanında  'N kelimesi'ni (nigger/zenci kastediliyor) kullandıktan sonra kalkıp böyle bir şey yayımlaya yüzün var demek ki" yazılmıştı.

Galigan ise bir yandan lisede kendisine zor anlar yaşatan Groves'un videosunu sosyal medyada paylaşma kararı aldı.

Video saatler içinde TikTok, Snapchat ve Twitter gibi mecralarda hızla yayıldı ve büyük tepki topladı. Birçok kişi Groves'un atılması için Tennessee Üniversitesi'ne talepte bulundu. 

Üniversiteyse çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine hızlıca harekete geçti ve Groves'u amigo takımındaki görevinden aldı. Sonrasındaysa üniversite yönetimi Groves'a baskı uygulayarak okuldan kaydını sildirmesini sağladı.

Yönetimdeki yetkililer, Groves ve ailesiyle telefon görüşmelerinde "Öfkeliler ve konuyla ilgili bir şey yapıldığını görmek istiyorlar" dedi.

Groves'un annesiyse kızının üç saniyelik bir video üzerinden haksızca yargılandığını ve geleceğinin mahvolduğunu savundu.

Videoyu yayınlayan Galligan ise Vanguard Üniversitesi'nde öğrenimine başladı.

Yaptıklarından pişmanlık duymadığını belirten Galligan, "Eğer o videoyu paylaşmasaydım, hiçbir şey olmayacaktı" dedi.

İnternette hiçbir şeyin unutulmadığını ve videonun her zaman izleneceğini söyleyen siyahi genç, "Dersini almış oldu" diye konuştu.

 

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU