Yemen İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Avc: İletişim çalışmalarını düzenlemek için bağımsız bir kurum oluşturmaya çalışıyoruz

Şarku'l Avsat'a konuşan Yemen’in yeni İletişim Bakanı, ülkedeki sanal eğitimi desteklemek için Suudi Arabistan’ın deneyiminden yararlanılacağını söyledi.

Dr. Necib Mansur Hamid el-Avc.

Yemen’de kurulan yeni hükümette İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı görevini üstlenen Dr. Necib Mansur Hamid el-Avc, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda bakanlığa entegre planlarına dair bilgi verdi. Avc, söz konusu planların iletişim sektörünün eski haline getirilerek Husilerin elinden kurtarılmasını, kurumların özel sektör ile ortaklaşa bir şekilde yeniden inşa ve modernize edilmesini ve dünyanın geri kalanında olduğu gibi iletişim çalışmalarının düzenlenmesini denetleyecek bağımsız bir organın kurulmasını sağlayacağını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde yatırımları ve yenilikleri teşvik etme, iletişim ağları ve internet aracılığıyla sanal eğitimi desteklemeye yönelik eğilime dikkat çeken Avc, bakanlığının üç ay için bir dizi girişim başlattığını söyledi. İletişim ve bilgi teknolojileri sektörünün eskiden olduğu yönde yeniden yapılanması, sektörün düzenlenmesi ve yeni projelerin temellerinin atılması söz konusu adımların en önemlileri arasında yer alıyor. Bakan Avc, bu girişimlerin başlatılmasını dört gözle beklediğini kaydetti.

Dr. Necib Mansur Hamid el-Avc, "personellere önem verilmesi, bakanlık ve bağlı kuruluşlarındaki çalışanların yeteneklerinin artırılması, internet ve iletişim alanında en son teknolojinin kullanılması, iş sektörü, bankacılık, eğitim ve diğer hizmet sektörlerine destek verilmesi" başlıklarının da söz konusu girişimler arasında yer aldığını bildirdi. İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın devlet kaynaklarını artırmak ve dördüncü nesil internet yararlanıcıları sayısını katlamak için de çalışmalar gerçekleştireceğini söyleyen Avc açıklamasına şöyle devam etti:

"Mevcut ve yeni telekomünikasyon şirketlerini altyapı genişletmeye ve yatırıma, rekabet ve katılıma, iletişim ve internet verimliliğini artırmak için uydu teknolojisi ve alanlarını kullanmaya yönlendireceğiz. Temel ve yüksek düzeydeki sanal eğitimi, iletişim ağları ve internet üzerinden desteklemede başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgesel ve uluslararası ortakların koronavirüs salgını sırasındaki uzaktan eğitim tecrübesindeki tüm yetenek ve uzmanlığından yararlanacağız."

Yeni hükümetin uygulamaya çalıştığı bu plan; Husilerin iletişim sektörü üzerinde Sana’da yıllar süren kontrolü, sektör gelirlerini savaş çabaları yönünde kullanmaları, lojistik olarak kendi lehine, aynı zamanda meşru liderleri ve gruba muhalifleri takip etmek için araçsallaştırmalarının ardından geliyor.

Bu sektörün darbeci grubun elinden alınması, tüm özel ve kamu şirketleri merkezlerinin yeni alanlara devredilmesi ve milislerin Yemenlilere karşı savaşlarında bu stratejik kartı kullanmasının önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz aylarda birçok çağrıda bulunulmuştu.

İletişim şirketlerinin rolünü harekete geçirerek onları rekabete ve daha iyi hizmet vermeye teşvik edeceklerini belirten Avc, sabit ve mobil telekomünikasyonu bakanlık sistemine bağlamanın önemini vurguladı.

Bakanlığının bilgi teknolojisi alanında yatırım ve ortaklığı teşvik etme, posta sektöründeki verimliliği artırma, performansta yeni bir modele geçilerek programları en son iletişim teknolojisi ile ilişkilendirme, posta hizmetlerini vatandaşın çektiği acıları hafifletecek ve daha iyi hizmet sağlayacak bir finans ve hizmet kuruluşuna dönüştürme yolunda çabalayacağını bildirdi.

Bakan Avc, söz konusu planların karşı karşıya kaldığı zorlukların çoğunun iletişim, yatırım ve inovasyon alanlarında aktif uluslararası şirket ve kuruluşlarla iş birliği ve koordinasyon yoluyla aşılacağını söyledi.

Bakanlığının sektörü en düşük maliyetle geliştirecek projelerin uygulanmasını sağlamayı ve kalkınmanın hızlandırılmasını hedeflediğini belirten Avc, bu yönde kamu menfaatinin gözetileceğini, iletişimde uzman yerel ve uluslararası şirketler aracılığıyla sektörün gelişimine halk katılımının sağlanacağını kaydetti.

Avc ayrıca bakanlığının yürüteceği çabaların bireyler, şirketler ve devlet kurumları açısından hayatı kolaylaştırma, yeni iş fırsatları yaratma ve doğrudan satış ve bakım noktaları aracılığıyla hizmet sunarak geliştirme sağlama amacıyla iletişim sektörünün olgunluğuna ve etkinliğine bağlı destekleyici şirketler kurmaya odaklanacağının altını çizdi. Aynı zamanda e-devlet, dijital ekonomi, eğitim, sağlık, bankacılık, taşımacılık ve benzeri hizmetleri etkinleştirerek kullanıcı ve yararlanıcılara dolaylı yoldan hizmet veren yazılım şirketleri oluşturulacağı bilgisini paylaştı.

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı görevini üstlenen Dr. Necib Mansur Hamid el-Avc, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ayrıca yeni hükümetin telekomünikasyon sektörünü restore etmek ve tamamen meşruiyetin kontrolü altına almak için ciddiyetle çalışacağının altını çizdi.

Ülkesinin karşı karşıya olduğu zorluklara da dikkat çeken Avc, "Hükümet, telekomünikasyon sektörünü geliştirmeye yönelik projeleri uygulama noktasında ciddi engellerle karşılaşacak" ifadelerini kullandı. Mobil ve sabit iletişim araçları sektörünü geliştirmenin, telekomünikasyon hizmetleri düzeyini iyileştirerek halkın kullanımına sunma yönündeki en iyi ve en etkili araç olduğunu vurgulayan Avc, iletişim ağlarını, fiber optik iletişimi, kablosuz ağları, kara ve deniz yolundan uluslararası bağlantı istasyonlarını geliştirmenin önemini vurguladı.

Husi darbesinin neden olduğu durumun sahadaki gerçekliğin ele alınmasını gerektirdiğini belirten Bakan Avc, altyapıyı ve hizmetlerini geliştirme yolunda lisans çıkarıldığı sırada mevcut ağlar ile sabit iletişim hizmetleri arasında sıkı bir ilişki kurmanın gerekliliğinin altını çizdi.

İletişim altyapısının yeniden yapılanmasında kurulacak ortaklıklar aracılığıyla özel sektör ve vatandaşlar için fırsatlar yaratılacağını söyleyen Bakan Avc, "Bu sektördeki küçük ve orta ölçekli işletmeler aracılığıyla gençler için iş fırsatları yaratacağız. Aynı zamanda iletişim ve internet alanında da inovasyona teşvik edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Telekomünikasyon hizmetlerini geliştirme yolunda yatırıma teşvik etme, engelleri aşmak için çalışma, sektörü özelleştirme ve serbestleştirme planları olduğunu belirten Avc, bu amaçla kişilere, şirketlere ve kurumlara sabit hizmetleri (ses, internet gibi) mümkün olan en kısa sürede ve daha iyi performansla sunmak amacıyla sabit kablosuz ağlar üzerine bölgesel şirketlerin kurulması için lisans verileceğini söyledi. "Kamusal, devlete bağlı veya özel kuruluşlara hizmet verilmesi, şirketlerin dikilmeye başlanan veya dikilmesi planlanan kulelerin yapımına katılıma teşvik edilmesi için uğraşılacak" ifadelerini kullandı.

Uygulamaların, hedeflere daha hızlı ulaşılması için teşviklerle desteklenmesi gerektiğini belirten Avc sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çeşitli devlet kurumları arasındaki iş birliği; sektörde faaliyet gösteren yatırımcıların ve firmaların ihtiyaçlarının karşılanarak takip edilmesi, aynı zamanda ortak idari ve lojistik engellerin üstesinden gelinmesi açısından hayati önem taşımaktadır."

Darbe yıllarında bölgelerindeki iletişim sektörünü sömürmek için uğraşan Husi grubunun bu eylemleri gerek devlet ve karma kurumlarda, gerekse cep telefonu şirketleri gibi özel kuruluşlarda sektör kaynaklarının yağmalanmasına yol açtı.

Yemenliler yeni hükümetin, meşru yönetim bütçesine milyon dolarlar akıtabilecek bu hayati sektörün İran yanlısı grubun elinden alınarak kontrolün yeniden kazanılmasını umut ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU