Van Çay bağlantısı: 2,5 kilometrekarede ABD ve BM’nin yaptırım uyguladığı 5 paravan şirket çalışıyor

Küçük mahallede büyük suçlamalarla karşılaşan şirketler yer alıyor

Hong Kong'taki bölge, iş merkezleriyle dolu (Unsplash)

Hong Kong'un kuzeyinde yer alan Van Çay bölgesindeki aynı adı taşıyan mahalle, ABD'nin yaptırım uyguladığı birçok paravan şirketi barındırıyor.

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu İleri Düzey Savunma Çalışmaları Merkezi, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım uyguladığı şahıs ve şirketlerin bilgilerinin bulunduğu "Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenen Kişiler Listesi"ni tarayan bir yazılım geliştirdi.

Buna göre ABD hükümetinin Hong Kong'da yaptırım listesine aldığı 120'den fazla kişi ya da şirket var. Bunların en az 13 tanesiyse Van Çay'daki mahallede yer alıyor.

2,5 kilometrekareden daha az bir alanda, birçok yasadışı işe karışmakla suçlanan kişi ve kuruluşlarla ilişkili 5 işyeri dip dibe çalışıyor.

Şirketler ve yöneltilen suçlamalarsa şöyle:

  • Aero Skyone Limited Şirketi - Hizbullah'a finansal destek 
  • Green Industries Hong Kong Limited - ABD'li silah sağlayıcılarından yaptırımları delerek İran'a milyonlarca dolarlık askeri ekipman tedariği
  • Group Grand Limited - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülkesindeki yolsuzluklarına yardım
  • Kings Romans International Limited Şirketi - Güney Asya'da militan gruplara bağlı olarak uyuşturucu, vahşi hayvan ve insan kaçakçılığı 
  • Unaforte Limited - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yaptırımlarını çiğneyerek Kuzey Kore'de banka açıp, ülkenin nükleer silah programı başta olmak üzere birçok işlemine finansman sağlama

Sözkonusu 5 ofis de paravan şirket olarak çalışıyor. Temelde yasadışı görünmeyen ve göz önünde bulunmayan paravan şirketlerin önemli sermayeleri ya da yüksek yoğunlukta iş trafiği yok.

Bu tür şirketler daha çok vergi kaçırma ve para aklama gibi suç teşkil eden işlemlerin dikkat çekilmeden yapılabilmesi amacıyla kullanılıyor.

Van Çay mahallesindeki 5 paravan şirketin ortak amacıysa ABD güvenlik güçlerinin denetiminden kaçmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahalledeki şirketlerden 4'ü, 2015'ten beri ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde.

Unaforte Limited'eyse Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki yaptırımları denetleyen BM tarafından 2017'de suçlama yöneltilmişti.

Neden 5 şirketin de bu mahallede yer aldığı veya niye birbirlerine bu kadar yakın mesafede olduğu henüz anlaşılabilmiş değil.

Mahallede birçok iş merkezinin bulunması, Hong Kong'un ülkece küresel ekonomik sisteme entegrasyonu ve düşük kira ücretleri gibi nedenlerin etkili olduğu düşünülüyor.  

 

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU