Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nden seçim açıklaması

"Muhalefetle anlaşılamazsa 6 ay içinde seçime gidilebilir"

Sudan Askeri Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi / Fotoğraf: AA

Sudan’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının devrildiği darbenin ardından yönetimi ele geçiren Askeri Geçiş Konseyi muhalefetle anlaşılamaması halinde 6 ay içinde seçime gidileceğini açıkladı.

Açıklamayı Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi yaptı. Kebbaşi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG) sivil Devlet Başkanlığı Konseyi’ne katılımına karşı olduklarını yineledi.

Muhalefetin çatı oluşumu olarak bilinen ÖDBG geçtiğimiz hafta geçiş süreciyle ilgili görüşlerini içeren anayasal belgeyi askeri yönetime sunmuştu.

Muhalifler yeni dönemde sivillerin ağırlıkta olduğu bir başkanlık konseyinin yanı sıra yasama meclisi ve bakanlar kurulu talep ediyor. Askeri Konsey ise ÖDBG'nin talepleriyle ilgili “Kanunun kaynaklarını göz ardı ediyor” yorumu yaptı. Sudan’da mevcut 18 vilayetin lağvedilmesi gerektiğini açıklayan sözcü bununla birlikte kendilerinin İslam örf ve adetlerini ülkede yasaların kaynağı olarak kabul ettiklerini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri Geçiş Konseyi, Ömer el-Beşir döneminde Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi’nin şefliğini yapan Salih Abdullah Goş’un ev hapsine alındığını da duyurdu. Goş, 1995’te dönemin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e Addis Ababa’da düzenlenen suikast girişiminde rol oynamıştı. 2004’te Sudan’da istihbarat şefliğine getirilen Goş, BM tarafından ülkede işlenen savaş suçlarıyla ilgili sorumlu gösterilen 17 kişilik listede yer alıyordu. Afrika’nın en büyük üç ülkesinden biri olan Sudan’da ordu 11 Nisan’da darbeyle yönetime el koymuştu. Askeri Geçiş Konseyi, silahlı kuvvetlerin geçici yönetimde sivillerin çoğunluğu oluşturmasını kabul etmiyor. Darbenin ardından sıkıntılı bir geçiş dönemi geçiren Sudan’da dörtten fazla askeri konsey üyesi dün istifasını sundu. Askeri Geçiş Konseyi 10 üyeden oluşuyor.

 

Independent Türkçe,  Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU