Lübnan'da yeni hükümet yıl sonuna kadar ilan edilebilir

Hariri’nin göreve gelmesinden tam 2 ay sonra kendisi ve Cumhurbaşkanı arasındaki on üçüncü toplantı, hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak için Rai’ye verdikleri vaatlerden kaynaklanan olumlu ve temkinli atmosfer öncesinde gelişti

İki lider Avn ve Hariri, 22 Aralık’ta bir araya geldi (Dalati ve Nahra)

Lübnan Kamu Güvenliği Genel Müdürü Abbas İbrahim’in adımlarının yanı sıra Maruni Patriği Beşara er-Rai’nin geçen hafta sarf ettiği çabaların bir sonucu olarak, hükümeti kurmakla görevli yetkili Saad Hariri, 22 Aralık akşamı Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya geldi. Hariri, yaptıkları uzun görüşmeye ‘olumlu bir atmosferin’ hakim olduğunu duyurarak, yeni yıldan (gelecek cuma günü) önce bir hükümet kurma taahhüdünde bulundu.

Yaklaşık bir saat 15 dakika süren toplantının ardından Hariri, "Cumhurbaşkanı ile görüşmem olumlu geçti. Görüşmeme bir açılım atmosferi hakimdi. Yarın (bugün) Cumhurbaşkanı Avn ile güvenlik gerekçesiyle bir tarih belirtilmeden ikinci bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. İnşallah yeni yıldan önce bir hükümet kuracak bir formüle ulaşmak için art arda toplantılar düzenlenecek" açıklamasında bulundu.

Öte yandan cumhurbaşkanlığında yakın olan kaynaklar, görüşmeye hakim olan olumlu atmosferin, hükümetin yarın kurulması için elverişli olmadığını belirtti. Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, "Tüm ayrıntılarda uzun bir tartışma yaşandı. Cumhurbaşkanı, daha sonra yeniden görüşmek üzere hükümeti kurmakla görevli yetkiliden eski listeyi ve mezheplerin nasıl adil bir şekilde temsil edildiğini yeniden düşünmesini istedi" dedi.

Hariri’nin göreve gelmesinden tam 2 ay sonra kendisi ve Cumhurbaşkanı arasındaki on üçüncü toplantı, hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak için Rai’ye verdikleri vaatlerden kaynaklanan olumlu ve temkinli atmosfer öncesinde gelişti. Beşara er-Rai’nin müdahalesi öncesinde iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların doruğa ulaştığı ve aralarında ‘hükümetin kurulmasını engelleme’ hususunda karşılıklı suçlama savaşı yaşadığı biliniyor.

Cumhurbaşkanı ve (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH) Genel Başkanı Cibran Basil’in ‘3 önemli bakanlığı’ üstlenme talepleri sonrasında bilgiler, krizin Adalet, İçişleri ve Savunma Bakanlıklarını elde etme talepleri çerçevesinde oluştuğunu gösteriyor. Avn ve Basil’in söz konusu talebi, Avn’ın Savunma Bakanlığı’nı elde etme, İçişlerini Müstakbel Hareket’in payına verme ve Adalet Bakanlığı’nı da aralarındaki istişarelerde belirleme olasılığını öneren Hariri tarafından reddediliyor. Maruni Patriği de herhangi bir tarafın, bu üç bakanlığı üstlenmesini kabul etmediğini belirtmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU