Hürriyet yazarı: Yüz binler kaç ay daha idare edebilecek?

"Hemen, gecikmeden, yine kamu bankaları aracılığıyla kredi yapılandırması olmalı"

Fotoğraf: Twitter

Hürriyet yazarı Deniz Sipahi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri dolayısıyla yeme-içme sektöründe çalışanların daha uzun bir süre idare edemeyeceğini ifade etti.

Sipahi, bugünkü köşe yazısında hükümetin esnafa yönelik açıkladığı salgın paketinin yeterli olmadığını belirtti.

Her gün kendisine onlarca telefon ve mesaj geldiğini aktaran Sipahi, “Yiyecek içecek sektörü, lokantalar, kafeler gerçekten de zor durumdalar” dedi ve şunları yazdı:

AVM’ler açık ama AVM’lerin içindeki restoranlar kapalı. Çarşılar açık ama içlerinde yiyecek içecek alanları kapalı. Peki bu esnaf ve işletmeler ne yapacak? Buralarda çalışan yüz binler kaç ay daha idare edebilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyadaki aşı çalışmalarının umut verici olduğunu söyleyen Sipahi, şöyle yazdı:

Ama vaka sayılarını, mutasyon haberlerini görünce 2021’in ilk çeyreğinde de hepimizi, özellikle de bu işletmeleri zor günler bekliyor. Aksi halde gerçekten iyi olduğumuz ve milyonları istihdam eden yeme içme sektörü büyük bir yara alacaktır.

Herkes gibi ben de restoranlara destek olmak için evime paket servis istiyorum. Ama sektör temsilcileriyle konuştuğumda bu oranın cironun ancak yüzde 5’ini karşıladığını söylüyorlar.
Yüzde 5 ile bu çarkı döndürmek zor.

Hemen, gecikmeden, yine kamu bankaları aracılığıyla kredi yapılandırması olmalı. Hazirana kadar icralar ertelenmeli. Çekler yapılandırılmalı. Ben devletin kısa sürede ve özellikle bu sektörü ayakta tutacak adımları seri bir şekilde atacağını düşünüyorum.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU