CHP’den tepki: Halkın yüzde 80'inin güvenmediği TÜİK kendisine yakışanı yaptı

CHP’li Ağbaba, TÜİK'in asgari ücret önerisinin ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar ve geçim maliyeti ile alakası olmadığını ifade etti

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) asgari geçim tutarını değerlendirdi.

Ağbaba, “İstatistikleri çarpıtarak iktidarın istediği rakamları halka gerçek veri gibiymiş gibi sunan, halkın yüzde 80'inin dahi güvenmediği TÜİK kendisine yakışanı yaptı” dedi.

TÜİK'in 2021 yılı asgari geçim tutarını ağır işler için 2 bin 791 lira, orta ağırlıkta işler için 2 bin 507 lira olarak açıkladığını hatırlatan Veli Ağbaba, TÜİK tarafından asgari ücrete yapılması önerilen zam oranlarının yüzde 7,8 ile yüzde 20 oranı arasında olduğunu aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağbaba yazılı açıklamasında TÜİK'in önerdiği bu rakamların kendi "makyajlı verileri"nden daha düşük olduğunu belirtti.

TÜİK'in kasım ayında gıda enflasyon oranını yüzde 21,08 olarak açıkladığını anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, şunları kaydetti:

İstatistikleri çarpıtarak iktidarın istediği rakamları halka gerçek veri gibiymiş gibi sunan, halkın yüzde 80'inin dahi güvenmediği TÜİK kendisine yakışanı yapmış, asgari ücrete açlık sınırı altında bir rakamı uygun görmüştür. TÜİK'in asgari ücret önerisinin ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar ve geçim maliyeti ile alakası yoktur. Sanırız ki TÜİK üzerine düşen görevi icra etmekte ve asgari ücret tiyatrosunda milyonlarca işçiyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkum etme arayışı içindedir. Sadece bir ayda asgari ücret 523 adet yumurta, 237 adet domates kaybetmişken, TÜİK'in çizdiği pembe tablonun milyonlarca asgari ücretlinin nazarında bir değeri yoktur. Asgari ücret net en az 3 bin 100 lira olmalı ve yılın 122 günü vergi için çalışan asgari ücretliden vergi kesintisine de son verilmelidir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU