HÜDA PAR: Gözaltılarda kadınların çıplak arandığı iddiaları araştırılmalı

Sağlam yaptığı açıklamada, "Hükümet, insan hakkı ihlallerinin önüne geçmek istiyorsa bu tür iddiaların üzerine kararlı bir şekilde gitmelidir" dedi

Fotoğraf: HÜDA PAR basın ofisi

Emniyetteki “çıplak arama” olayına ilişkin açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, çıplak arama gibi uygulamalara dayanak olarak gösterilen mevzuat hükümlerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun "gözaltına alınan bazı kadınların çıplak aramalara maruz kaldığı" iddialarına ilişkin yaptığı açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu iddiaların araştırılması gerektiğini söyleyen Sağlam, “Geçtiğimiz günlerde bir milletvekili tarafından gündeme getirilen ve gözaltına alınan bazı kadınların çıplak aramalara maruz kaldığı iddiaları çok vahimdir. Söz konusu durumun sümen altı edilmesine müsaade edilmemeli ve ivedilikle araştırılmalıdır” dedi.

Hükümetin bu olaydaki yanlış tutumunu da eleştiren Sağlam şöyle devam etti:

Geçmişten bu yana hem gözaltı süreçlerinde hem de cezaevlerinde üst aramaları ile ilgili çeşitli hak ihlalleri ve mağduriyet oluşturan fiiller kamuoyuna yansımaktadır. İşkenceye sıfır tolerans sloganıyla iktidara gelen hükümetin, bu vahim iddiaları etraflıca araştırmadan kesin bir dille yalanlaması doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Bunun yerine etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmalı, ondan sonra açıklama yapılmalıydı. Hükümet, insan hakkı ihlallerinin önüne geçmek istiyorsa bu tür iddiaların üzerine kararlı bir şekilde gitmelidir. Hükümetin en önemli yükümlülüklerinden biri de budur. Nitekim pek çok kişi bu iddiaları doğrulamış ve söz konusu çirkin uygulamaya maruz kaldığını beyan etmiştir. İnsan hakkı ihlallerini önlemek adına; cezaevleri ve gözaltı süreçleri mutlaka denetlenmelidir. Çıplak arama gibi uygulamalara dayanak olarak gösterilen mevzuat hükümleri değiştirilmelidir. Kolluğun vazife sırasında hukuk sınırlarında kalmasını sağlayacak etkin denetim mekanizmaları geliştirilmelidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU