UMH'deki iktidar mücadelesi sürüyor: Başağa Caydırıcı Güç'ten çıkarıldı

Karar göre birim, tüzel kişiliğe ve bağımsız mali sorumluluğa sahip olması koşuluyla yeniden düzenlenecek. Merkezi başkent Trablus’ta olacak ve daha sonra başka şubeler de açabilecek

Serrac, 2019’un başlarında Trablus’ta subayların mezuniyeti sırasında Başağa ile konuşuyor (AFP)

Merkezi Libya’nın başkenti Trablus’ta bulunan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) içerisindeki açık iktidar mücadelesi devam ediyor.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ın İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı caydırıcılık biriminden çıkarma kararı bu çekişmenin sürdüğünü gösteriyor.

Şaşırtıcı bir gelişmeyle UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Fethi Başağa başkanlığındaki İçişleri Bakanlığı’ndan bağımsız mali sorumluluğa sahip olması koşuluyla, Abdurrauf Kara önderliğindeki Özel Caydırıcı Güç’ün yeniden düzenlenmesi kararı aldı.

Trablus’u Koruma Gücü, geçen Eylül ayında Serrac’ın imzaladığı tarihi kararı memnuniyetle karşılamıştı. Karar, geçen cumartesi akşamı basına sızdırıldı. Koruma Gücü, 20 Aralık’ta yaptığı açıklamada, kararın 'organize suçla mücadelede, faillerinin takibinde ve karanlık bodrumlarda entrikalar ören siyah ellerin açığa çıkmasında’ net bir etkisi olacağını belirtti.

Kararın ve içerdiği geniş yetkilerin, ülkenin istikrarı ve korunmasında büyük bir etkiye sahip olacağını söyleyen Trablus’u Koruma Gücü, böylece Caydırıcı Güç’ün, gizli bile olsa bir suç işleyen veya ülkenin barış ve güvenliğini bozan terör eylemleri planlayan herkese demir yumrukla vuracağını kaydetti.

Karar göre birim, tüzel kişiliğe ve bağımsız mali sorumluluğa sahip olması koşuluyla yeniden düzenlenecek. Merkezi başkent Trablus’ta olacak ve daha sonra başka şubeler de açabilecek.

Karar, birime, 'seçimleri, halk kutlamalarını ve resmi- gayri resmi olayları güvence altına almaya yönelik güvenlik planlarının uygulanmasına katılım’ ve 'kamu güvenliğine yönelik gösteri ve eylemlerle mücadele’ dahil olmak üzere 10 uzmanlık hakkı veriyor. Aynı şekilde 'uyuşturucu ve psikotropik hap kaçakçılığı çeteleriyle mücadele, kara para aklama, insan kaçakçılığı ve yasadışı göç suçlarını kontrol altına almada yetkili makamlarla iş birliği yapma ve yetkili makamların gözetiminde terörle mücadele ile ilgilenen bölgesel ve uluslararası kuruluşlar, organlar ve kurumlarla koordinasyon ve bilgi alışverişinde bulunma’ gibi haklar da sağlıyor.

Karar, UMH İçişleri Bakanlığı’nın geçen günlerde Başağa’nın güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Tuğgeneral Muhammed el-Madai tarafından düzenlenen son toplantıda başkent Trablus çevresini güvence altına almak için ortak bir plan açıklamasının ardından alındı. Toplantıda, 'güvenlik ve önleyici tedbirlerin alınması, nöbet faaliyetlerinin sıkılaştırılması, hayati önem taşıyan tesis ve devlet kurumlarının güvence altına alınması’ meseleleri ele alındı.

Aynı şekilde gözlemciler, kararı, Serrac ve Serrac’ın yerine geçmeye çabalayan Başağa arasındaki açık mücadele çerçevesinde geliştiğini belirtti. Karar ayrıca, başkent Trablus’u kontrol eden silahlı milisler olarak bilinen Caydırıcı Güç’ten adı silindikten sonra Başağa’yı son günlerde caydırıcı birimden çıkaran yumuşak bir darbe olarak nitelendirildi. Gücün, UMH lehine, şehrin güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynadığı biliniyor.

İlgili kaynaklar da Trablus’taki ve ülkenin batısında bulunan Misrata kentindeki etkin milis liderlerinin, 20 Aralık’ta el-Acaylat şehrinde Trablus Devrimciler Tugayı komutanı Heysem et-Tacuri ile bir araya geldiğini açıkladı. Aynı şekilde Trablus çevresindeki askeri birliklerin hareketlilikleri de devam ediyor.

Sirte’de askeri diyalog sürüyo

Öte yandan geçen ay Sirte şehrinde UMH ve LUO temsilcileri arasındaki altıncı turda 5+5 Ortak Askeri Komite anlaşmasının ilanında 6 hafta sonra UMH’ye bağlı Trablus’u Koruma Gücü, anlaşmanın uygulanmasındaki kasıtlı gecikme nedeniyle şaşkınlığını dile getirdi. Koruma Gücü, komite başkanlarını ve üyelerini, anlaşma hükümlerinin uygulanmasının geciktirilmesi ve engellenmesinin nedenini açıklamaya çağırdı. “Bu kasıtlı gecikmenin arkasında gizli eller mi var?” diye sonra Trablus’u Koruma Gücü, komitenin mutabakat şartlarının halkın çıkarına olduğuna ve Sirte karayolunu açıp vatandaşlar için güvence sağlayacak 'ortak askeri güç’ oluşturarak, tüm tarafları hoşnut kıldığına dikkati çekti. Güç, anlaşmanın 'ağır silahların şehirden tahliyesini ve paralı askerlerin şehir dışına sürülmesini’ de içerdiğini vurguladı.

Trablus’u Koruma Gücü, Libya BM Misyonu UNSMIL tarafından desteklenen Siyasi Diyalog Forumu’nun dolaylı olarak başarısız olduğunu söyledi. Güç ayrıca, Libya sokaklarının hükümet politikalarına karşı hayal kırıklığı yaşadığını ve tarafların çoğunun uzlaşmazlığının bir sonucu olarak gergin bir atmosferin oluştuğunu dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

DAHA FAZLA HABER OKU