"İkinci el otomobil fiyatları bu yıl ilk kez geriledi"

2020 yılının ilk 10 ayında ikinci el otomotiv fiyatlarında yüzde 90'lara varan yükseliş, düşüş seyrine geçti. Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a göre bu ay tüketiciler açısından sıfır kilometreden ziyade ikinci el araç satın alma vakti

Koronavirüs salgını sonrasında sıfır araç arzında yaşanan aksaklıklar, yükselen döviz kuru ve son ÖTV zammı ile birlikte yükselen araba fiyatları, araç satın almak isteyen pek çok kişiyi ikinci el piyasasına yönlendirmişti. Ancak vatandaşlar, ikinci elde yaşanan talep nedeniyle fiyatların neredeyse ikiye katlanmasından yakınmıştı / Fotoğraf: AA

Bu yılın ilk 10 ayında ikinci el araçta yaşanan talep patlaması nedeniyle fiyatlar, yüzde 90'lara varan oranda yükselmişti. 

Ancak kasım ayı itibarıyla ikinci el araç talebinde düşüş yaşanırken, hem satış adedi hem de fiyatlardaki artış, hız kesti.

Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a göre bu talebin düşmesindeki en önemli etkenlerden biri, ikinci el araç satın almak isteyen tüketicilerin kasım ayında gerileyen döviz kuru nedeniyle ellerindeki dövizi bozdurmaktan vazgeçip, ikinci el araç satın alma kararını "şimdilik" ertelemesi.

Bu çerçevede dövizde ve pandemi koşullarında yaşanan "stabil olmayan durumun" tüketicilerin ikinci el bir araç satın alma kararını "bekle-gör politikasına" çevirdiğini savunan Yalçın, "Pandemi kaynaklı sebep ise ikinci el araç alacakların psikolojik ve motivasyon olarak böyle bir süreçte bir yatırım yapmama kararı oldu. Böylece talep azaldıkça azaldı" yorumunu yaptı.

Yalçın, araç piyasasındaki mevcut duruma ilişkin sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Ayrıca kasımda ekime göre sıfır kilometre araç satışlarındaki düşüş çerçevesinde (sıfır kilometre) bir araç satın almaktan vazgeçen tüketici, elindeki ikinci el aracı da takas yoluyla değerlendirmedi. Bu da ikinci elin arzında da bir düşüş yarattı ve bu da piyasada ikinci el araca talebin çeşitliliğini azalttı. Piyasaya giremeyen (talep oluşturmayan) bu ikinci el araçlar, doğal olarak fiyatları da yukarı yönlü etkilemedi. Buna ilaveten uzun zamandır elinde yüksek maliyetli ikinci el araç stoku olan esnaf ve satıcı da bu ekonomik ve pandemik koşullarda daha fazla stok maliyeti yüküne dayanamayıp, elindeki ikinci el araçları hızlıca satmak için fiyatlarını düşürdü.

Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın İHA.jpg
Hüsamettin Yalçın / Fotoğraf: İHA

 

"Son bir senedir yükselen ikinci el araç fiyatları, ilk kez düşüş gösterdi"

Tüm bu nedenlerle, ikinci el araç satışlarındaki talep azalması yaşandığını belirten Yalçın, bu durumun son bir senedir yükselen (ikinci el) fiyatlarının ilk kez düşmesine sebep olduğunu savundu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Kasım ayında ikinci eldeki fiyatlar ortalama yüzde 6 ilâ 12 düşüş kaydetti"

Sıfır kilometre araç satışlarındaki "cazip satış ve fiyat kampanyaları"nın da etkisiyle kasım ayında ikinci el satış fiyatlarında ortalama yüzde 6 ila 12 düşüş görüldüğünü dile getiren Hüsamettin Yalçın, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

 

İkinci el araç fiyatları ve satışlarının etkilenmeyi sürdüreceğini, ikinci el araç fiyatlarındaki düşüşün aralık ayı sonunda kadar çok hızlı olmasa da kademeli olarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede tüketici açısından şu an ikinci elde fiyatların geriye gelmesi sebebiyle aralık ayı ikinci el araç almak için çok doğru bir zaman.

 

Cardata verileri.jpg
Kaynak: Cardata 

 

"Aralık ayındaki sıfır kilometre araç satışları aşağı yönlü etkilenecek"

Sıfır kilometre araçların satışlarında ise markaların çeşitli kampanyalar başlattığını belirten Hüsamettin Yalçın, bu durumun sıfır kilometre araç satışlarına da etkisinin olacağını dile getirdi.

Ancak kampanyalı halde dahi sıfır araç fiyatlarının yüksek seyrettiğini ifade eden Cardata Genel Müdürü Yalçın, bu nedenle tüketiciler açısından ikinci el araç satın almanın daha "mantıklı" olduğunu savundu:

 

En düşük sıfır kilometre araç fiyatı şu an 123 bin 900 TL. 150 bin TL bandına kadar olan sadece 15 araç var. Dolayısıyla sıfır kilometre satışlarında içinde bulunduğumuz aralık ayı, 94 bin satış adetlerini gören ekim ayı ya da 80 bin adetleri gören Kasım gibi olmaz. Bir de ilaveten bu taşıt kredilerinde BDDK'nın önceki gün getirdiği, fiyatı 300 bin TL'nin üzerinde olan taşıt kredilerinde vade sınırı 48 aydan 36 aya, 750 bin TL'nin üzerindeki krediler için de vade 48 aydan 24 aya çekildi. Bu yeni gelişme de aralık ayındaki sıfır kilometre araç satışlarını aşağı yönlü etkileyecektir.

 

Sıfır araç verileri Cardata.jpg
Kaynak: Cardata

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU