Netflix gibi platformlar Mossad'a yaradı

İstihbarat teşkilatı, medya üzerinden yeni eleman arayışında

Netflix'teki The Spy dizisi, Mossad casusu Eli Cohen'in gerçek hayat hikayesinden esinlenerek çekildi (Netflix)

İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad'ın Netflix, Hulu ve Apple TV gibi yayın platformları üzerinden eleman alımı yapma arayışında.

Apple TV Plus'taki Tahran, Netflix'teki The Spy ve Hulu'daki False Flag gibi yapımlarda Mossad acımasız ve etkili bir makine olarak tasvir ediliyor.

Hızla gelişen askeri teknolojiyle birlikte teşkilat da siber savaş alanında ülkeyi temsil edecek çalışanlar alınması için harekete geçildi.

Haaretz'in haberine göre, 2016'dan beri Mossad'ın başında olan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yakın müttefiki Yossi Cohen, eleman alımı için bütçeyi birkaç milyar yeni İsrail şekeli artırdı.

İstihbaratın eski çalışanları, Mossad'ın medyadaki görünürlüğünü artırmaya çalıştığını belirtti.

Mossad, başrollerini Tom Cruise ve Kelly McGill'in paylaştığı ünlü Top Gun filminin ABD Hava Kuvvetleri için çizdiği imajı sağlayacak yapımlar peşinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstihbaratta çalışmanın yeninden havalı görünmesi amaçlanıyor.

Şu anda Hollywood stüdyoları için danışmanlık yapan bir şirketin sahibi olan ve 28 sene boyunca teşkilatta çalışmış Avner Avraham, "Mirasımızı destekleyin. Daha fazla ajana ihtiyacımız var" dedi.

Israilli yönetmen Eytan Fox ise, ülkedeki yazar ve yapımcıların cemaate benzer bir topluluğun parçası olduğunu, "herkesin bir arkadaşının ya da bir amcasının Mossad'da çalıştığını" söyledi.

Kendisinin de teşkilatta birçok arkadaşı olduğunu belirten Fox, ABD'den İsrail'e göç eden ve Mossad'da görev yapmaya başlayan bir karakterin hikayesini anlattığı bir film üzerinde çalıştığını da belirtti.

Öte yandan, Mossad'ın bu kadar göz önünde olmasını eleştiren eski teşkilat çalışanları da var.

Eski ajan Orna Klein, teşkilatın medyadaki "melodramatik tasvirinin", ekibe katılan ajanların görevleri yerine getirmekte zorlanmalarına neden olabileceğini söylüyor.

26 yıl boyunca teşkilatta görev yapan Klein, her gece ışıkları açık bırakak uyuduğunu, kalkar kalkmaz hangi ülkede olduğunu, hangi dili konuşması ve nasıl davranmasını gerektiğini hatırlayacak şekilde yaşadığını anlattı. 

Benim zamanımda kimse, ne gazetelere ne de herhangi birine bir şey anlatırdı. İş böyle değildi.

 

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU