HÜDA PAR'lı Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeyi anlattı: Ağırlıklı olarak Kürt meselesi konuşuldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, "Memleket meseleleri ile ilgili görüş ve önerilerimizi aktarmak için randevu talebinde bulunmuştuk. Ağırlıklı olarak Kürt meselesi konuşuldu. Faydalı bir görüşme oldu" dedi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, Erdoğan ile görüşmeyi Independent Türkçe'ye anlattı / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Görüşmede HÜDA PAR heyetinden Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu ve Genel Sekreter Şehzade Demir de yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görüşmeyle ilgili sadece "Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'ı kabul etti" demekle yetindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


HÜDA PAR ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın İshak Sağlam, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Genel Başkanımız gündemdeki konularla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı'na düşüncelerini aktardı. Verimli bir görüşme oldu" ifadelerine yer verdi.

Görüşmenin reform ve yeni bir çözüm sürecinin başlayabileceği konuşulduğu bir dönemde yapılması dikkat çekti. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılsın" çıkışının yankılarının devam ettiği bugünlerde yapılan görüşme bazı çevrelerde ilginç bulundu. 

HÜD PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, görüşmeyle ilgili Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

"İç ve dış meseleleri zaman el verdiği ölçüde konuştuk" 

Görüşmenin önceden planlanmadığını belirten Yapıcıoğlu, "Sayın genel başkanımızın görüşme talebi olmuştu. Randevu talebimize olumlu cevap gelince görüşme gerçekleşti" dedi. 

 

Zekeriya Yapıcıoğlu
Zekeriya Yapıcıoğlu / Fotoğraf: HÜDA PAR Basın

 

Genel anlamda memleket meseleleri ile ilgili görüş ve önerilerini birinci elden iletmek için randevu talebinde bulunduklarını dile getiren Yapıcıoğlu, "Ağırlıklı olarak Kürt meselesi konuşuldu. Faydalı bir görüşme oldu" diye konuştu. 

Yapıcıoğlu, "Zaman elverdiği ölçüde iç ve dış meseleler de konuşuldu ama dediğim gibi biz ağırlıklı olarak Kürt meselesi ile ilgili konuştuk. Memleketin yüzlerce meselesi var ve bunların hepsinin bir görüşmede ele alınıp konuşulması mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

"FETÖ yargısının bütün kararları iptal edilmeli" 

"HÜDA PAR'ın çokça dile getirdiği, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yargısının geçmişte oluşturduğu ve etkilerinin halen devam ettiği mağduriyetlerin telafi edilmesi meselesi gündeme geldi mi?" sorusuna Yapıcıoğlu şu cevabı verdi: 

Hayır, FETÖ örgütü veya yargısı ile ilgili bir konu konuşulmadı. Sizin de belirttiğiniz gibi daha önce bu konuyu çokça dile getirdik. Başkaları da FETÖ yargısının nasıl bir tahribat oluşturduğuna dair çok konuştular. Bana kalırsa FETÖ yargısının bütün kararları iptal edilmeli ve bütün dosyalar yeniden ele alınmalıdır. Çünkü kumpas davaları sadece basının gündeme getirdikleri ile sınırlı değil. Ancak yargıya getireceği yük nedeniyle buna şimdiye kadar sıcak bakılmadı. Şu anda da FETÖ'nün ele geçirdiği yargı gücünü kolluk gücü ile birleştirerek bir silah gibi kullanması nedeniyle oluşmuş mağduriyetlerin önemli bir kısmı devam ediyor. Daha önce hükümet yetkilileri ile konu hakkında görüştüğümüz olmuştur fakat bu görüşmede FETÖ konuşulmadı.

 

İshak Sağlam - Recep Tayyip Erdoğan
İshak Sağlam - Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: Twitter

 

"Kürt meselesi hak ve hukuk meselesidir"

"Kürt meselesi ile ilgili görüşlerimizi ve bu konuda adım atılması gerektiğini aktardık" diyen Yapıcıoğlu, "Görüşmede çözüm süreci ele alındı mı?" sorusunu da "Fakat konuyu "çözüm süreci" parantezinde ve bu başlık altında konuşmadık. Malumunuzdur ki daha önce "çözüm süreci" adıyla yürütülen ve bize göre zaten başarı şansı olmayan sürece bizim ciddi eleştirilerimiz vardı. Yöntemin yanlışlığından sıkça bahsettik. Eksiklik ve diğer yanlışlıklarına da dikkat çekmiştik. Evet, ortada çözülmesi gereken meselelerimiz var. Bunların en önemlilerinden birisi de Kürt meselesidir. Eğer daha önceki gibi bir süreç yürütülürse yine bir sonuca ulaşma şansı yoktur. Meseleyi "terör" veya "ekonomik geri kalmışlık" olarak değerlendirmenin doğru olmadığını başından beri söylüyoruz. Evet, işin ekonomik boyutu ve şiddet boyutu da vardır. Ama zaten çözüm sürecinde Kürt meselesinin PKK veya onun temsilcileri ile konuşulması başlı başına bir yanlıştı. Maksat PKK'ye silah bıraktırmak ise PKK bu konunun muhatabıdır. Ama Kürt vatandaşların bazı talepleri varsa bunu "terör örgütü" olarak tanımladığınız bir örgüt ve onun temsilcileriyle konuşamazsınız. Mesele hak ve hukuk meselesidir. Talep edilen şey eğer temel bir hak ise, bunun pazarlık konusu yapılması da şarta bağlanması da doğru değildir. Bunun için illa bir masa kurulması ve birilerinin muhatap diye masanın karşı tarafına oturtulmasına da gerek yoktur. Kürtler bu ülkenin vatandaşları olduğuna göre vatandaşların sorunlarını çözmek ve meşru taleplerini karşılamak siyaset kurumunun ve özellikle de iktidarın görevidir. Hatta temel hakları tanımak ve güvence altına almak için bunun talep edilmesini beklemeye de gerek yoktur. Bir muhataba ihtiyaç duyuluyorsa muhatap hak sahibi vatandaşlardır, onların meşru temsilcileridir. Yıllardır bunu söylüyoruz" diye cevapladı. 

"HDP'nin kapatılma konusu gündeme gelmedi" 

HDP'nin kapatılma konusunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilmesinden sonra yapılan görüşmenin bazı çevrelerce ilginç bulunulduğunun hatırlatılması üzerine Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, şunları kaydederek sözlerini noktaladı: 

HÜDA PAR olarak Sayın Erdoğan ile daha önce de görüştük. HDP ile AK Parti'nin koalisyon kuracağı söylendiğinde de Sayın Erdoğan ile görüştük. Kısa bir süre önce Sayın Genel Başkanımız Deva ve Gelecek Partilerinin Sayın Genel Başkanları ile de görüştü. Ondan önce Saadet Partisi ve İYİ Parti ile de görüşmelerimiz olmuştu. Onlar da ilginç gelmiş midir? Bu görüşmenin HDP ile bir ilgisi yoktur. Dediğim gibi başta Kürt meselesi olmak üzere memleketin meseleleri ile ilgili kendi görüş ve önerilerimizi birinci elden aktarmak istedik ve bunun için görüşme talebinde bulunduk. Görüşme de bu minvalde gerçekleşti. HDP'nin kapatılması veya genel anlamda parti kapatma meselesi gündeme gelmedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU