"Yılın Erkek Oyuncusu" ödülünü alan Lewandowski'nin Partyzant Leszno'da başlayan ve Bayern Münih ile zirveye uzanan hikayesi

Bayern Münihli Robert Lewandowski, FIFA tarafından "Yılın Erkek Oyuncusu" ödülüne layık görüldü. 1996'da Polonya'daki Partyzant Leszno'da futbola adım atan Lewandowski, Bundesliga, Almanya Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde gol kralı olarak tarihe geçti

Robert Lewandowski / Fotoğraf: Reuters

Ballon d'Or'u pandemiye kurban veren Lewandowski, FIFA tarafından "Yılın Erkek Oyuncusu" seçildi.

11 Aralık'ta "Yılın Futbolcusu Ödülü" için Juventus'un Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo ve Barcelonalı Lionel Messi ile yarışacağı açıklanan Robert Lewandowski, dün akşam gerçekleştirilen törende en çok oyu alarak erkeklerde yılın en iyi oyuncusu ödülüne layık görüldü.

 

 

Polonyalı santrfor, bu sene UEFA'nın ardından FIFA'nın da en iyi oyuncu ödülünü kazanarak önemli bir adım attı.

Dünyada yılın futbolcusu ödülünü 2016 ve 2017'de Cristiano Ronaldo, 2018'de Luka Modric, 2019'da ise Lionel Messi kazanmıştı. 

Bayern Münih'te geçen sezona damga vuran Lewandowski, 2014'ten beri formasını giydiği Bavyera ekibindeki performansıyla tarihe geçmeyi başarmıştı.

 

444591-2017217422.jpg
Robert Lewandowski / Fotoğraf: AFP

 

Sporcu bir aileden gelen genlerle gelişim gösterdi

Robert Lewandowski, 21 Ağustos 1988'de Polonya'nın başkenti Varşova'da doğdu.

Çocukluğu Leszno'da geçen Lewandowski, sporcu bir aileden gelen genleriyle bu alanda gelişim göstereceğini daha ilk gençlik yıllarından belli edecekti.

Eski bir judocu olan babası Krzysztof o yıllarda Hutnik Varşova'da futbol oynarken, annesi Iwona ise aktif bir voleybolcuydu.

Robert, 1996'da henüz 8 yaşındayken semtindeki Partyzant Leszno'da ilk deneyimini yaşadı. 

 

 

1997'nin sonuna kadar futbola burada devam eden Robert, daha sonra 5 yıl kalacağı MKS Varsovia Warschau'ya transfer oldu.

2005'te babasını kaybeden ve ailesinin ekonomik durumunu göz önüne alan Robert, ablasının yanına taşınmaya karar verdi.

Delta Varşova'da sergilediği performans ve attığı gollerle Legia Varşova gözlemcileri tarafından beğenilen genç futbolcu, 2005-06 sezonu başında buraya transfer edilerek ilk profesyonel sözleşmesine imza attı.

Yeni takımında kendisini ispat etmek için büyük çaba gösteren Robert için ikinci kez talihsizlik yaşandı ve genç oyundu sakatlanarak sahalardan uzak kalmak zorunda kaldı.

 

444576-279075090.jpg
Lewandowski, Bayern Münih ile 6 kez Bundesliga şampiyonluğu yaşadı / Fotoğraf: AFP

 

O günden sonra hiçbir kulübün sözleşme imzalamak istemediği Robert için annesi devreye girdi ve sezon sonunda Znicz Pruszkow kulübü ile sözleşme imzaladı.

Sakatlığını atlatan ve kendisini ispat ederek ülkenin en önemli lig organizasyonu Ekstraklasa'da sahne almak isteyen Robert, zirve basamaklarını çıkacağı sahneyi yeni takımında bulmuştu.

Polonya üçüncü liginde mücadele eden Robert, üstün performans sergilediği iki sezonda 59 maça çıktı ve attığı 36 golle adından söz ettirdi.

Tarihler 18 Haziran 2018'i gösterdiğinde Robert, 380 bin euro bonservis bedeliyle ülkenin en büyük takımlarından Lech Poznan'a transfer oldu.

Robert Lewandowski, bu transferin ardından ülkenin en büyük futbol liginin yanı sıra Avrupa sahnesinde de boy gösterme fırsatı yakaladı.

 

Lewandowski-Reuters2.jpg
Lewandowski, kariyeri boyunca 16 kez gol kralı unvanı elde etti / Fotoğraf: Reuters

 

17 Temmuz 2008'de UEFA Kupası birinci tur ilk maçında yeni takımının formasını giyen Lewandowski,  46. dakikada Tomasz Bandrowski'nin yerine oyuna girmesinden 23 dakika sonra gol atmayı başardı.

Karşılaşmayı Lewandowski'nin golüyle 1-0 kazanan Lech Poznan, onun zirveye giden yoldaki ilk basamağı oldu.

Polonya Ligi'ndeki ilk karşılaşmasına ise 8 Ağustos 2008'de çıkan Lewandowski, 62. dakikada girdiği oyunun 67. dakikasında golle buluştu.

Lech Poznan'da geçen iki sezona 82 maç sığdıran Polonyalı oyuncu, 41 gol ve 20 asistlik performansıyla Avrupa'nın dev kulüplerinden Borussia Dortmund'un dikkatinden kaçmadı.

 

 

Lewandowski, Lech Poznan ile geçirdiği iki sezonda biri Ekstraklasa şampiyonluğu olmak üzere üç kez kupa sevinci yaşadı.

2010-11 sezonu yaz transfer döneminde Alman devi, Lewandowski için kulübüne 4 milyon 750 bin euro bonservis bedeli ödemeyi kabul etti.

Bundesliga'nın ve Avrupa'nın en gözde kulüplerinden birine transfer olan Lewandowski, Dortmund ile ilk karşılaşmasına 14 Ağustos 2010'da Almanya Kupası birinci turunda Burghausen karşısında çıkan Lewandowski, ilk golünü ise 19 Eylül'de Schalke 04 ile oynadıkları Ruhr Derbisi'nde kaydetti.

 

Lewandowski-AA.jpg
Lewandowski, 2013-14 sezonu sonunda Bavyera ekibinin yolunu tuttu / Fotoğraf: AA

 

Borussia Dortmund'da dört sezon kalan Polonyalı golcü, sarı-siyahlı forma ile 187 kez sahaya indi. Rakip kaleye 103 gol atan Lewandowski, 42 de asist yaptı.

Jürgen Klopp yönetimindeki Borussia Dortmund ile 2010-11 ve 2011-12 sezonlarında Bundesliga şampiyonluğu yaşayan Polonyalı futbolcu, 2011-12 sezonunda da Almanya Kupası zaferi elde etti. 

2013-14 sezonu sonunda Dortmund ile sözleşmesi sona erecek olan Lewandowski, Almanya'nın en büyük kulüplerinden Bayern Münih ile görüşmeye başladı. 

4 Ocak 2014'te Bavyera temsilcisi ile 5 yıllık kontrat imzaladı.

Anlaşmanın sezon ortasında yapılmasına karşılık Lewandowski, ligin kalanını Dortmund'da tamamlayacak sonrasında Bavyera ekibiyle yoluna devam edecekti.

Bayern Münih'e transferi Lewandowski'nin gol atmasına engel değildi. 

Nitekim 2013-14 sezonunu 20 gol, 10 asistle tamamladı ve gol kralı olarak Bavyera ekibinin yolunu tuttu.

 

Lewandowski-Reuters.jpg
Bayern Münih'te geçen sezon 55 gol kaydeden Lewandowski, kariyerinin en parlak dönemini geçirdi / Fotoğraf: Reuters

 

Yeni takımı ile ilk maçına Almanya Süper Kupa maçında çıkan Lewandowski'nin rakibi eski takımı Borussia Dortmund oldu.

Bayern Münih kariyeri, 2-0'lık mağlubiyetle başlayan Lewandowski için kötü bir anı olsa da takip eden yıllarda elde edeceği başarılar için kötü bir hatıra olarak anılacaktı.

Bavyera temsilcisiyle Bundesliga'daki ilk maçına ise 22 Ağustos 2014'te çıktı.

Karşılaşmada golle buluşamayan Lewandowski, 47. dakikada Arjen Robben'e asist yaparak bir gole direk etki etti.

30 Ağustos 2014'te ise Schalke 04 ile oynadıkları lig maçında ise Bayern Münih'teki ilk golüne imza attı.

 

 

Söz konusu sezonu 25 gol ve 13 asistle tamamlayan Polonyalı futbolcu, Bundesliga'da Bayern Münih formasıyla ilk gol krallığını ve ilk şampiyonluğunu yaşadı.

2015-16 sezonunda kırmızı-beyazlı forma ile 51 kez sahaya inen yıldız isim, 42 gol ve 6 asistlik performans sergileyerek kariyer rekoru kırdı. Takip eden sezonda gol sayısını 43'e, asist sayısını da 10'a çıkaran Lewandowski, kariyerinin en parlak günlerini yaşamaya başladı.

2017-18 sezonunda 41 gol, 5 asist, 2018-19'da ise 40 gol 13 asist üreten Lewandowski için 2019-20 sezonu ise çok farklı geçecekti.

 

Bayern-Reuters.jpg
Bayern Münih, 2012-13 sezonundan sonra ilk kez "Devler Ligi"nde şampiyon oldu / Fotoğraf: Reuters

 

2019-20 sezonunda tarihe geçti

Robert Lewandowski, 2019-20 sezonunda ulaşılması güç bir rekora imza atarak futbol tarihine ismini yazdırdı.

Bayern Münih'in geçen sezon mücadele ettiği tüm kulvarlarda zafere ulaşmasında attığı goller ve yaptığı asistlerle etkili olan Lewandowski, Bundesliga, Almanya Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluk yaşadı.

Bundesliga'da oynadığı 31 maçta 34 gol ve 4 asist yapan Lewandowski, gol krallığı yarışının zirvesinde yer aldı.

Almanya kupasında ise 5 kez kırmızı-beyazlı formayla sahaya inen yıldız futbolcu, 6 kez rakip fileleri havalandırarak bu alanda da zirveye yerleşti.

 

 

Bayern Münih'in geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı 11 maçın 10'unda sahaya çıkan Lewandowski, toplam 15 gol atarak, "Devler Ligi" gol kralı unvanını da elde etti.

Bir sezonda üç kupa kazanan Bayern Münih'in mücadele ettiği tüm kulvarlarda gol kralı olan Polonyalı golcü, bu alanda bir rekora imza atarak futbol tarihine ismini altın harflerle yazdırdı.

2019-20 sezonunu 55 gol ve 10 asistle tamamlayan Polonyalı golcü, kariyerinin en parlak dönemine de imza attı.

 

Lewandowski-Reuters1.jpg
Lewandowski, Polonya Milli Takımı ile çıktığı 116 maçta 63 kez fileleri havalandırdı / Fotoğraf: Reuters

 

"Ballon d'Or" ödülünün kendisine verilmesi gerektiğini savundu

Geride bıraktığı sezondaki performansıyla futbol dünyasının en prestijli ödüllerinden Ballon d'Or'un en güçlü adaylarından olan Lewandowski, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu ödül için yarışamadı.

France Football dergisi tarafından 1956'dan beri düzenlenen organizasyon, Kovid-19 salgını nedeniyle ilk kez iptal edilince, Lewandowski en yakın olduğu bu ödüle uzanamadı.

Alınan bu kararın ardından açıklamalarda bulunan Lewandowski, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Bu yıl takım olarak kazanılabilecek her şeyi kazandık. Oynadığım bütün turnuvalarda gol kralı oldum. Bence 'Altın Top' ödülü bunları başaran bir oyuncuya verilmeli.

Kariyeri boyunca 8 kez ülkesinde bir kez de Almanya'da yılın futbolcusu seçilen Lewandowski, toplam 16 kez gol krallığı unvanını kazandı.

Bu sezon UEFA'nın Avrupa'nın en değerli oyuncusu ödülünü alan Polonyalı yıldız, dün akşam da Messi ve Ronaldo gibi isimleri geride bırakarak FIFA Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü'nün sahibi oldu.

Aktif futbol yaşantısının büyük bölümünü Bayern Münih'te geçiren Lewandowski, 1'i Şampiyolar Ligi olmak üzere toplam 22 kez kupa sevinci yaşadı.

 

 

Bu sezon da gollerine devam ediyor

Geçen sezon oynadıkları tüm kupaları kazanan Bayern Münih'in yıldızı Lewandowski, etkili performansını bu sezon da sürdürüyor.

12 haftası geride kalan Bundesliga'da şu ana kadar 11 kez sahada yer alan deneyimli golcü, 15 gol ve 4 asiste şimdiden ulaştı.

Şampiyonlar Ligi'nde ise 4 maçta süre alan Lewandowski, 3 gole imza atmayı başardı.

Lewandowski'nin Bayern Münih'le sözleşmesi, 2023'te sona eriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU