Peşmerge Bakanlığı: PKK kontrol noktasına saldırdı ama başarılı olamadı

Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin "Kontrol noktasını ele geçirmek için saldırdılar ama başarısız oldular ve Suriye’ye geri çekildiler" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKB) Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, YPG/PKK'nın Suriye sınırı üzerinden Peşmerge güçlerine ağır silahlarla saldırdığını belirtti.

Lezgin, Irak ile Suriye sınırında Peşmerge'nin denetiminde bulunan bölgede gece saatlerinde hiç beklenmedik bir durum yaşandığını belirterek "8 kişilik bir grup silahlı PKK'lı Suriye üzerinden kaçak yollarla Kürdistan Bölgesi'ne girmek istedi. Sınır üzerindeki grup, Peşmerge güçlerince fark edildi. Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi) ile Kürdistan Bölgesi arasında geçişlerin resmi kapılar üzerinden yapıldığını zaten herkes biliyor. Ancak bu silahlı grup, nehri geçip Kürdistan Bölgesi'ne gizli bir şekilde sızmak istedi" diye konuştu.

Grubun, sivil olmadıkları ve silahlı oldukları tespit edildiğinde kendilerine geri gitmeleri yönünde uyarı yapıldığını belirten Sezgin şunları söyledi:

PKK’lı grup 8 kişiden oluşuyor. Peşhabur - Sıhela bölgelerinden Kürdistan Bölgesi’ne gayri meşru bir şekilde geçmeye çalıştılar. Ancak Peşmerge Güçleri kendilerini uyardı. Olayın üzerinde birkaç saat geçtikten sonra YPG’ye bağlı bir grup Suriye tarafından toparlanarak saat 04:00 sıralarında Peşmerge Güçleri’ne ait bir kontrol noktasına saldırdı. Çatışmalar bir buçuk saat sürdü. Peşmerge Güçleri bu noktada kendilerini savunmak zorunda kaldı. Onlar kontrol noktasını ele geçirmek için saldırdılar ama başarısız oldular ve Suriye’ye geri çekildiler. Ne PKK’ye, ne PKK dışındaki hiçbir güç ve örgüt, gayri meşru yollarla Kürdistan Bölgesi’nin kontrolündeki yerlere girmesine müsaade etmeyeceğiz.

PKK'nın geçen hafta Amediye'deki çatışmaların ardından, "Peşmerge güçleri bize saldırdı" iddalarını da yanıt veren Lezgin "Tüm Kürdistan halkı biliyor, Amediye’de değil yaşanan olay ve öncesindeki saldırılarda da gerillalar ve PKK’lı silahlı kişiler Peşmerge noktalarına ateş açtı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lezgin açıkamalarına şu ifadelerle devam etti:

500’den fazla köyümüz PKK’den dolayı zarar gördü. Ne zamanki köyleri inşa etmeye çalışıldı, Kürdistan’daki resmi kurumların o bölgelere ulaşılmasını engellediler. Sadece Kürdistan hükümetine değil, bölge halkının da bölgede kalmasını engellediler.

1988’den beri PKK’nin Türkiye ile savaşını Kürdistan’a taşıması yüzünden bu köyler inşa edilemedi. Bölge halkı kötü şartlarda yaşamak zorunda kaldı.

4 ay öncesine kadar da gördük. Bu bölgeleri Türkiye güçlerine peşkeş çektirdiler. Türk askerlerini konuşlandırdılar. Dün gece de gördük ki bir kez daha saldırarak cüret ettiler. Görülen o ki PKK, bölgesel ve iç güçlerin bir projesidir. Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırmak için hazırlanan bir projedir.

Bir kez daha YPG’nin, Kürdistan Bölgesi sınırına son saldırma cüretini göstermesini belirtiyoruz. Mazlum Abdi, bir gün bile Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda bulunan vatandaşlarının durumu sormadı. Çünkü Abdi, Öcalan’ın fikir ve izindeler. Onların ahlak ve felsefelerini taşımayanlar da onlar için hain ve insan olarak tanımlanmıyorlar. Bir kez daha yaşananların son olması çağrısında bulunuyor. Aksi durumda yapılan tüm saldırılar, Kürdistan ve Peşmerge Bakanlığı’nın meşru müdahalesiyle karşılık vereceğiz. Umarız bir kez daha böyle bir durum yaşanmaz

YPG'den yalanlama

kirkuknow sitesinde yer alan habere göre Lezgin’in açıklamasından kısa bir süre sonra YPG, saldırı iddialarını yalanlayan bir açıklama yaptı. 

 

 

AA, Kırkuknow

DAHA FAZLA HABER OKU