Ömer Çelik: Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımızı eleştirmeye kalkıyorlar

AK Parti sözcüsü MYK toplantısının ardından açıklama yaptı. "Mesele, milli iradenin net olarak ortaya çıkmasıdır. Sürece saygı gösteren, sonuca da saygı gösterir" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı  2 saat 15 dakika sürdü.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısından sonra, Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden seçim kararına yönelik açıklama yaptı.

Çelik'in açıklamalarından önemli bölümler:

"YSK İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Milletin iradesine başvurmak, şüpheleri ortadan kaldırmak açısından önemlidir. YSK'nın suç duyurusu bulunacak kadar açık bir kanunsuzluk durumunun ortaya çıktığını gösteriyor. Siyaset, demokrasi nehri hukuk yatağında akar. Siyasetçiler için sayısal meşruiyet, hukuki meşruiyet siyasal meşruiyeti beraberinde getirir."

"Hukuk çerçevesinde itirazlarımızın haklı görülmesi sonucu İstanbul seçimleri yenilenecektir. Yapılan bazı açıklamaları bu ölçüye göre değerlendirmemiz lazım. Başından beri biz AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığımız açıklamalarda sürece saygı gösterdiğimizi ifade ettik. Tek bir vatandaşımızın oyunun bile heba olmaması gerektiğini söyledik. Dolayısıyla kazanmış olsak da kaybetmiş olsak da kaç oyla kazandık, kaç oyla kaybettik tablonun görünmesi gerekir. Bütün bu süre içerisinde ilk sayımlar yapıldığında yarı yarıya aradaki farkın kapanması, süreç devam ettirilseydi bu farkın tamamen kapanacağını gösteren bir tablo oluştu."

"Bizim seçim sistemimiz seçim süreci boyunca seçim sonunda ortaya çıkacak aksaklıkları gidermek için birtakım emniyet sibobu içeriyor. İşte itiraz da budur. Bugün icat edilmiş yola başvurmuyoruz. Bu mekanizma seçimin bir parçası olarak bir mekanizmadır. Biz de parti olarak bütün partilerin yaptığı gibi seçimden sonra itirazlarını ilçe, il seçim kuruluna, YSK'ya ilettiler. Birisi öteden beri dışarıdan ifade edilen içeride CHP tarafından dillendirilen bir şey, demokratik yolla iktidarların el değiştirmesine karşı çıkıyorlar gibisinden. Bunun ne siyasi ne hukuki bir temeli vardır. Bizim seçim kanunumuz seçimden sonraki itiraz sürecini seçim sürecinin bir parçası olarak tanımlamıştır. Bu mesele AK Parti ya da başka bir partinin çıkarının korunmasıyla ilgili bir meseledir."

"CHP'nin adayı saldırganlıkla önüne geleni suçluyor. Bu kadar kine, öfekeye, telaşa, tehdit cümlelerine hiçbir şekilde gerek yok. Kendinden emin olanın sukunetini koruması lazım... Tüm bunlar karşısında saygılı tutum takınacakları yerde karar çıkar çıkmaz Türkiye'yi yabancılara şikayet ediyorlar... AP raportörünün sözü aynen CHP'nin açıklamasında yer aldı."

"Bakın arkadaşlar genel seçim mi yaptık. Hayır yerel seçim yaptık. Bakın pek çok yerde yönetimler el değiştirdi. Diğer illerde geçiş olurken, bunu bir demokratik olgunluk saymıyorsunuz, İstanbul'da hakkımız olan hukuk çerçevesinde başvurumuzu kabul etmeyip, hukuk sistemine saldırıyorsunuz. Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımızı eleştirmeye kalkıyorlar. Şimdi Ankara'da bu şekilde demokratik geçiş gerçekleşmiş, başka illerde gerçekleşmiş. AK Parti kazanan herkesi tebrik etmiş. Bu demokratik geçişin ne kadar olgunlukla yapıldığının göstergesidir. Yabancıların kurduğu cümleleri tekrar tekrar Türkiye'de tercüme etmeye kalkıyorlar. Demokrasi, hukuk konusunda kurdukları cümlelerin tamamı tercüme cümlelerdir. Hakimler Kızılay'da yürüyemez diyenler, AK Parti'nin YSK üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söylüyor. Bu karar, 'Hakimleri Kızılay'da yürütmeyiz' diyenlere bir cevaptır."

Erdoğan'ın YSK kararına tepkisi

"Sayın Cumhurbaşkanı bu süreçlerde 'önümüze bakacağız' demiştir. Bir devlet adamı olarak saygı ile karşılamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız açısından İstanbul gibi büyük bir şehrin herhangi bir bir şüphe olmadan yönetilmesi önemlidir. Cumhurbaşkanımız hayatında hiçbir makama seçilmeden gelmemiştir."

Öcalan'ın avukatları ile görüşmesi ve mesajı

"Böyle (Çözüm süreci) bir gündem yok. Belli çevrelerin çıkardığı bir gündem. Hendek, çukur meselelerinde Türkiye bir kararlılık ortaya koydu. HDP Terör örgütünden daha ileri söylemler kullanmışlardır. Bahsettiğiniz gibi bir görüşme trafiği olmamıştır. Öyle bir gündemimiz olmadığını, terörle mücadele konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmek isterim."

Cumhur ittifakı

"Cumhur ittifakı konusunda hiçbir sorun yok. Cumhur ittifakıyla ilgili çeşitli kesimlerden yaklaşım ve eleştirinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunların hepsine cevap verecek değiliz. Cumhur ittifakı güçlenerek devam etmektedir."

TÜSİAD'ın YSK kararına tepkisi

"TÜSİAD, YSK'nın yetkilerine sahip bir kurum değil fakat TÜSİAD sürekli kaygılanmakla meşgul bir kurum. Her ne siyasi tartışma olsa kutuplaşmaktan, kaygıdan bahsediyor. Türkiye hem İstanbul seçimini yapabilecek hem reform sürecine odaklanabilecek hem ekonomiyle hem demokratikleşmeyle ilgili süreçleri güçlü bir şekilde ilerletebilecek bir ülke."

Seçime kadar İBB Başkanı kim olacak?

"Mazbata iptali sözkonusu olduğunda Büyükşehirlerde İçişleri Bakanlığı devreye giriyor. İçişleri Bakanlığı birisini görevlendirecektir."

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU