Türkiye’den AB Liderler Zirvesi sonuçlarına tepki

“AB dürüst arabulucu rolünü üstlenmeli; ilkeli, stratejik ve aklıselimle davranmalıdır”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. (Fotoğraf: AA)

Türk Dışişleri Bakanlığı, bazı Türk şirketleri ve vatandaşlarına bazı yaptırımlar getirme kararı konusunda anlaşan Avrupa Birliği (AB) liderlerine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, 10-11 Aralık'ta gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Sonuçları hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Türkiye’ye karşı haksız bir tutum sergilendiği görüşü dile getirilen açıklamada “Özellikle Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve bölgesel konularda, esasen AB’nin büyük kesiminin de benimsemediğini bildiğimiz, ancak dayanışma ve veto baskısıyla 10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’le ilgili çabalarının yapıcı ve olumlu olduğu ifade edilen açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin meşru hakları kararlılıkla korunmaya devam edilecektir.

Türkiye-AB 18 Mart Mutabakatı’nı oluşturan tüm konuların önkoşulsuz olarak ve bu konulardan birinin diğerinin koşulu haline getirilmeksizin güncellenmesine dair çalışmanın biran önce başlatılması, ortak menfaatimize olacaktır. Bu aynı zamanda, Avrupa’da ve ötesinde karşılaştığımız ortak sınamalarımızın aşılmasına da hizmet edecektir.

Her zaman söylediğimiz gibi AB dürüst arabulucu rolünü üstlenmeli; ilkeli, stratejik ve aklıselimle davranmalıdır.

AB liderleri, Brüksel'deki zirvenin ilk gününde Doğu Akdeniz'deki tartışmalı sularda süren sondaj çalışmalarından sorumlu olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı Türk şirketleri ve vatandaşları listesine yenilerinin eklenmesine karar vermişti.

Yunanistan ve Fransa gibi ülkeler Türkiye’ye karşı sert yaptırımlar uygulanmasını istemişti. Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkeler de yaptırım kararının dengeli olması gerektiğini ifade ediyordu.

Yaptırımların kapsamının genişletilmesi martta gündeme gelecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU