Yunanistan, müzelerdeki eserleri 50 yıllığına yurtdışına kiralama arayışında

Mevcut yasal çerçeve, bir nesnenin ülkedeki bir müzeden yurtdışındaki bir müzeye, 5 yıl uzatma opsiyonuyla birlikte 5 yıllığına aktarılabilmesine müsaade ediyor

Yeni yasanın getireceği uzun vadeli kiralamalar sayesinde Yunan sanat ve kültürünün küresel ölçekte yansıtılması planlanıyor (Akropolis Müzesi)

Yunanistan'da antik ve modern çağa ait eserlerin başka ülkelerdeki müzelere en fazla 50 yıllığına kiralanmasını öngören yasa tasarısı parlamento gündemine taşındı.

Greek Reporter gazetesi ilgili tasarının perşembe günü oylanmasının beklendiğini kaydetti.

Yunan Kültür Bakanlığı, ülkedeki müzelerden taşınabilir anıtları 25 yıllığına ödünç verme olanağı sağlayan ve bu süreci 25 yıl daha uzatma opsiyonu sunan tasarının, Yunan sanat ve kültürünün küresel ölçekte yansıtılmasına imkanı tanıyacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ülkemizdeki müzelerin depolarında muhafaza edilen on milyonlarca taşınabilir anıt var. Müzelerin bu anıtlar içinden seçtiği eserler, Kültür ve Spor Bakanlığı'nın yanı sıra Merkez Arkeoloji Kurulu'nun yetkili servislerinin onayı alındıktan sonra uzun vadeli ödünç vermeyle tek bir koleksiyon olarak yurtdışındaki müzelerde ya da sergi alanlarında sergilenebilecek" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, böyle bir politikanın Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan Louvre Müzesi gibi dünyadaki birçok müzede uzun yıllardır izlendiğine dikkat çekildi.

Yeni yasanın, Atina'daki Benaki Müzesi'nin elindeki bazı koleksiyonların, büyük bir Yunan nüfusa ev sahipliği yapan Melbourne'deki müzede sergilemesini sağlayacağı da belirtildi.

Mevcut yasal çerçeve, bir nesnenin Yunanistan'daki bir müzeden yurtdışındaki bir müzeye, 5 yıl uzatma opsiyonuyla birlikte 5 yıllığına aktarılabilmesine müsaade ediyor.

Son tasarıyla toplamda 50 yıla varan kiralama süreciyle bu sınırın büyük ölçüde genişletilmesi öngörülüyor.


Independent Türkçe, Greek Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU