Kadınların tacizle suçladığı Hasan Ali Toptaş: Özür diliyorum

"İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor"

Fotoğraf: YouTube

Yaklaşık 20 kadının tacizle suçladığı yazar Hasan Ali Toptaş, özür diledi.

Toptaş’ın geçen günlerde TRT 2’ye verdiği söyleşide kullandığı “Çeviri bir kitap okurken önce çevirmenin doğum tarihine bakıyorum” ifadeleri sosyal medyada tepki çekti. Bu tepkilerin ardından birçok kadın, Toptaş’ın kendilerini taciz ettiğini dile getirdi.

Twitter’da Leyla isimli bir hesap Toptaş’ın videosunu paylaşarak, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı” diye yazdı. 

Bu mesaja yaklaşık 20 kadar kadından Hasan Ali Toptaş’ın kendilerini taciz ettiğine dair yorum yapıldı.

“Neden bu elbiseyi giydin dedi”

Bu isimlerden birisi olan yazar Pelin Buzluk, Hürriyet’ten Ece Çelik’e şunları anlattı:

2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğimi bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.

Toptaş da şu açıklamayı yaptı:

İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.

Tacize uğrayan kadınlarla dayanışan yazar Aslı Tohumcu da şunları söyledi:

46 yaşındayım ve tacize uğramış bir kadına, hele de bir meslektaşıma, sadece ‘yalnız değilsin’ diyerek destek vermek ağrıma gitti bugün. Zamanında Bavul’da anlattığımda kimselerin dönüp bakmadığı, başka yerlerini cımbızlayarak beni linç ettikleri yazımda, aslında isim vermeden ifşa ettiğim Bora Abdo’nun adını vererek, Pelin Buzluk’un Hasan Ali Toptaş ifşasından cesaret alarak yani, yalnız olmadığımızı göstermek istedim. Kadınlar birbirinden güç alarak konuşuyor, daha da konuşacaklar belli. Çünkü bizim korkacak bir şeyimiz yok. Aksine, şu an bir sürü erkeğin bir köşede, sıra ne zaman bana gelecek diye ifşa edilme korkusuyla beklediğinden eminim. Bu tacizcileri de, onların sırtını sıvazlayanları da unutmayacağız.

Tohumcu, daha sonra Twitter hesabında Abdo'nun kendisine geçmişte attığı bir e-postayı paylaştı:

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU