"Venezuela'daki seçimler hileli" diyen Pompeo'ya mevkidaşından sert cevap: Zombi konuştu!

Maduro'nun Birleşik Sosyalist Partisi'nin ve ortaklarının meclisteki sandalyelerin yüzde 67'sini kazandığı belirtiliyor

Mike Pompeo (AFP)

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ülkede yapılan genel seçimlere hile karıştığını savunan ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'ya sert çıktı.

Hafta sonu Venezuela'daki seçimlerde sahtekarlık yaşandığını ileri süren Pompeo attığı tweet'te "Meşruiyeti olmayan Maduro rejiminin ilan ettiği sonuçlar Venezuela halkının iradesini yansıtmayacaktır. Bugün olanlar bir seçim değil, sahtekarlıktır, hiledir" demişti.

Sputnik'in haberine göre bu sözlere Twitter üzerinden cevap veren Arreaza, ABD'nin Venezuela siyasetine nüfuz etme çabalarının başarısız olduğunu belirterek "Zombi konuştu! Patronuna göre ABD'deki seçimlerde de yolsuzluk yapıldı. Pompeo şu gerçeği güzel güzel, uysal bir şekilde kabul et: Venezuela'da başarısızlığınız kesin. Umarız ki diplomasi yakında ABD Dışişleri Bakanlığı'na ve Beyaz Saray'a geri döner" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro genel seçimlerden zaferle ayrılırken, başında olduğu Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin ve ortaklarının 277 üyeli meclisteki sandalyelerin yüzde 67'sini kazandığı belirtildi.

France 24'ün haberine göre muhalefetin boykot çağrısı nedeniyle, ülkede 20 milyon kayıtlı seçmenden yalnızca yüzde 31'inin sandık başına gittiği kaydedildi.

Güney Amerika ülkesinde pazar günü yapılan seçimlere 100'den fazla siyasi parti ve ortaklık katıldı. Maduro'yu devirmeye çalışarak tepki çeken Juan Guaido'nun temsil ettiği muhalefet bloku ise seçimleri boykot etti. Maduro seçimleri muhalefetin kazanması halinde istifa etmeye hazır olduğunu söylemişti.

Venezuela Ocak 2019'da muhalefet kontrolündeki Ulusal Meclis'in Başkanı Guaido'nun Maduro'yu iktidardan uzaklaştırmak için kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesiyle siyasi bir krize sürüklenmişti.  

ABD ve Batılı ülkelerin çoğu Guaido'yu meşru lider sayarak Venezuela'ya felç edici yaptırımlar getirmişti. Türkiye, Rusya, Çin ve diğer birçok ülkeyse Maduro'ya destek veren açıklamalar yapmıştı.


Independent Türkçe, Sputnik, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU