WRC'de 7. şampiyonluğunu ilan eden pistlerin yeni "efsanesi": Sebastien Ogier

Dünya Ralli Şampiyonası'nın 7. şampiyonluğunu elde ederek yeni "efsanesi" olan Sebastien Ogier'in çocukluktan başlayan motor sporları tutkusu, dünyanın en büyükleri arasına girmesini sağladı

Monza'daki sezonun son yarışını zirvede tamamlayan Sebastien Ogier (sağda), zaferini yardımcı pilotu Julien Ingrassia ile birlikte kutladı / Fotoğraf: AFP

2020 Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) İtalya'nın Monza kentinde düzenlenen son yarışını birinci sırada bitiren Toyota Gazoo takımının Fransız pilotu Sebastien Ogier, 7. kez şampiyonluğa ulaşarak ulaşılması güç bir rekora imza attı.

Monza'da yedinci kez dünya şampiyonu olan Ogier, adını şimdiden dünyanın en iyileri arasına yazdırmayı başardı. 

 

 

Sezonun yedinci yarışı öncesi pilotlar klasmanında takım arkadaşı Elfyn Evans'ın 14 puan gerisinde giren Ogier, Monza'da mutlu sona ulaşarak WRC'de 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018'den sonra 7. şampiyonluğunu kazandı.

 

Sebastien Ogier - sebastien-ogier_com.jpg
Sebastien Ogier / Fotoğraf: sebastien-ogier.com

 

17 Aralık 1983'te Fransa'da doğan Ogier'in mesleği, ilk gençlik yıllarında belli olacaktı.

Ogier, Formula 1'in "efsane" pilotlarından Ayrton Senna'nın hayranı olan bir baba ve otokros şoförü olan amcasının etkisinde geçen gençlik yıllarında motorsporlarına aşık olmuştu.

Bir süre karting yapan Ogier, 2005 yılında Fransa Motorsporları Federasyonu tarafından düzenlenen ve genç yeteneklerin tespit edildiği yarış olan Rallye Jeunes'u kazanarak yarışmalara girmeye başladı.

Bu galibiyet onu 2006 yılında Peugeot 206'nın sürücü koltuğuna oturtacaktı. 

O yıl, Cardabelles'deki galibiyetiyle "Yılın Çaylağı" seçildi.

2007'de Rallye du Touquet, Rallye Terre des Causses, Rallye Terre de Langres ve Rallye Terre du Diois yarışlarını kazanan Ogier için artık hedef "Dünya Ralli Şampiyonası" oldu.

 

Sebastien Ogier - Reuters.jpg
Sebastien Ogier, 2008'de Citroen C2 ile Junior Dünya Şampiyonu unvanını elde etti / Fotoğraf: Reuters

 

Dünya Ralli Şampiyonası'nda ilk yıllar

Sebastien Ogier, 2008 yılında WRC'deki ilk yılında Citroen C2 S1600'ün sürücü koltuğuna oturdu.

Kazanmış olduğu Meksika, Ürdün, Almanya etapları ve Rally Fransa ikinciliği onu Junior Dünya Şampiyonu unvanını almasını sağladı. 

Tarihler 2009'u gösterdiğinde Citroen C4'le yarışan Ogier sezonu 8. olarak tamamladı ve sadece Yunanistan etabında podyuma çıkabildi. 

Ogier ilk ciddi çıkışını ise 2010'da yaptı. 

Portekiz ve Japonya'daki yarışlarda birincilik kürsüsüne çıkmayı başaran Ogier, Yeni Zelanda'da ikinci, Finlandiya, Meksika ve Almanya'da da üçüncülük kürsüsüne çıkarak WRC'de genel sıralamada 4. oldu.

2011 yılında Portekiz, Ürdün, Yunanistan, Almanya, Fransa'daki yarışları birinci sırada tamamlayan Ogier, Arjantin ve Finlandiya'da üçüncü oldu ve sezonu genel sıralamada da üçüncülükle noktaladı.

2012 de Volkswagen Motorsport'la anlaşan Ogier, yedi yarışta ilk 10'a girdi ve sezonu onuncu sırada tamamladı.

 

Sebastien Ogier - sebastien-ogier_com1.jpg
Sebastien Ogier, adaşı Loeb'in yarışlara daha az katılacağını açıklamasının ardından ilk sıçrayışını yaptı / Fotoğraf: sebastien-ogier.com

 

2013'de Loeb'ün yarışlardan el çekmesiyle kaderi değişti

Kötü geçen ilk sezonun ardından Volkswagen'deki aracı Skoda Fabia'yı, Polo R WRC ile değiştirdi. 

Ogier'in kaderini değiştirecek olay ise 2013'te yaşandı.

Fransızların efsane pilotu Sebastin Loeb'ün söz konusu yıl tüm yarışlara katılmayacağını açıklaması, Ogier için efsanenin başladığı yıl olacaktı. 

Loeb, WRC'yi 9 yıl üst üste kazanmış efsane bir pilottu ve bu durum Ogier için büyük bir fırsattı. 

Oldukça başarılı geçen sezonda dokuz galibiyet ve iki ikincilik elde eden Ogier, kariyerinin ilk şampiyonluğunu ve Loeb'ün 9 yıllık serisini sona erdirmeyi başardı.

 

Sebastien Ogier - Reuters1.jpg
Fransız sürücü, 2014'te  katıldığı 13 yarışın 8'ini birincilikle tamamladı / Reuters

 

2014'te başarının tesadüf olmadığını gösterdi

2013'ü bir efsanenin ardından zaferle tamamlayan Ogier için 2014 yılı daha zor geçecekti.

Elde ettiği unvanın bir tesadüf olmadığını ispatlamaya gayret gösteren Fransız sürücü, 2014'de sezonun ilk ve en ünlü yarışlarından Monte Carlo'yu zirvede bitirerek, başarısının tesadüf olmadığını kanıtladı. 

Sezonun ikinci yarışı İsveç'te podyuma çıkamayan ve yarışı 6. sırada tamamlayan Ogier, takip eden 11 yarışın 7'sinde birinci, 2'sinde 2. olarak sezonu zirvede tamamladı ve ikinci şampiyonluğuna imza attı. 

2015 ile 2016'da Wolkswagen ile şampiyon olmasının ardından 2017'de M-Sport Ford WRT ile anlaşan Ogier, 2017 ve 2018 yıllarında Ford Fiesta WRC ile iki şampiyonluk daha kazandı ve üst üste 6. kez şampiyon olarak WRC'nin efsaneleri arasına ismini yazdırmayı başardı.

Tarihler 2019'u gösterdiğinde tekrar eski takımı Citroen ile anlaşan Ogier, 3'er kez birinci ve üçüncü, iki kez de 2. olduğu sezonu 217 puanla tamamladı ve üst üste 7. şampiyonluk parolasıyla başladığı sezonu üçüncü sırada tamamladı.

 

Ogier-Monza-AFP.jpg
Ogier, Monza'daki yarışı ilk sırada tamamladı ve 7. şampiyonluğunu ilan etti / Fotoğraf: AFP

 

"Monza'dan sonra zirvede olursam bunu diğerleriyle aynı potaya koymayacağım"  

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sezonun kısalttığı WRC 2020 şampiyonluğu, Ogier için öncekiler kadar anlam ifade etmiyordu.

Başta 13 yarış olarak planlanan ancak pandemi nedeniyle 7 yarışa düşürülen 2020 sezonunda Toyota Gazoo takımı ile anlaşan Ogier, 6 yarışın sadece Meksika etabında zirvede yer almış ve 7 yarışlık sezonun Türkiye ayağında motor sorunları nedeniyle mücadeleyi tamamlayamamıştı.

Monza'daki sezonun son yarışı öncesi Motorsport.com'un sorularını yanıtlamış ve 7. şampiyonluk için şu ifadeleri kullanmıştı:

Monza Rallisi'nden sonra zirvede olursam bunu tabii ki diğer zaferlerimle aynı potaya koymayacağım. Kovid-19 gibi istisnai bir durumla uğraşmak zorunda kaldık. Şunu söylemeliyim ki bu durumu sekiz ya da dokuz gibi bir rauntla, birkaç etkinlik daha uzatamamış ve yönetememiş olmamız utanç verici. Eğer böyle yapabilseydik bu, sezonun daha çok bir şampiyona gibi görülmesine yardımcı olur muydu bu da başka bir soru.

Monza'daki son yarışa pilotlar klasmanında takım arkadaşı Elfyn Evans'ın 14 puan gerisinde giren Ogier, 16 etaptan oluşan yarışı 2 saat 15 dakika 51 saniyede zirvede tamamladı.

Sezonun ikinci galibiyetine imza atan Ogier, WRC'de 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018'den sonra 7. şampiyonluğunu elde etti.

Toyota Gazoo ile sözleşmesini uzatan Ogier, gelecek sezon 8. şampiyonluk için mücadele edecek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU