Çağın en tehlikeli savaşı

Bubi tuzaklı oyuncağıyla oynayan saf bir çocuk gibi olan dünyanın bu savunmasız bölgesindeki bizler, en küçük detaylarımızı savunacak birini bulabilir miyiz? Yoksa sorun çözüldü mü?

Fotoğraf: AA

Jeff Bezos'un hayallerinin sınırı yoktur. Beş kıta onun hırslarını karşılayamıyor. Uzaya açılma ihtiyacı olduğuna ikna oldu füzelerini fırlattıktan sonra uçaklarını hazırladı.

Bunun ya dünyamızın içerisinde yaşaması zor bir cehenneme dönüşmesinin ardından bizi buradan götürmek veya ağır kirletici sanayileri gezegenlerden birine taşımak için yaptı.

Planlar gelişme aşamasında ve uzun zaman alabilir. Fakat biz dünyaya geri dönelim.


Amazon'un sahibi, iddia ettiğinin aksine, gezegeni sabote edenlerin başında olmakla suçlanıyor ve açgözlülüğünün önüne geçmesi gerektiği söyleniyor.

Avrupa'da ona ve onunla birlikte diğer teknoloji devlerine karşı yürütülen kampanyada bir azalma olmayacak. ABD'de de büyük itirazlar var.

Avrupa Komisyonu, geniş bir halk kesiminin ve sendikaların da desteğiyle artık direnilmesi gereken bir 'tiran' haline gelen kimselere sınır çizerek durumu çözdü.

Sorun şu ki eşit olmayan bir savaşın içerisindeyiz. Yüz milyarları olan kimseleri, ruhlarımızın sırlarını ellerinde tutanları ve ruh halimizi kontrol edecek hale gelenleri dizginlemek kolay olmayacak.

Bu kimseler bizi ilişkili olduğumuz en değerli şeylerimizden mahrum bırakabilirler.


Amazon'a karşı yürütülen kampanya, vergi kaçırması, dev ahtapot dükkanıyla küçük tüccarları ortadan kaldırdığı, binlerce iş fırsatının ortadan kalkmasına sebep olduğu, çevreyi kirlettiği ve yıllık olarak attığı yüzbinlerce ürünün atıklarının birikmesine yol açmasının ötesine geçiyor.

Tüm bunlar, kızıl korkuya yol açan bulutların önünde küçümseniyor ve onun hakkındaki bilgilerin evrende depolanan verilerin yüzde 35'ine eşdeğer olduğu tahmin ediliyor.

Bu, Microsoft, Google, Alibaba ve IBM'de bulunanın bütününe denk geliyor. Bezos'un aslan payı var. Zira düşmanlarına ve rakiplerine hizmet veriyor.

Yayımlanmakta olan filmlerin kalitesinden emin olmak için Netflix'ten geçmeniz gerekiyor. Google hassas hizmetlerini iyileştirmek için ona başvuruyor.

Apple, sahibi olduğu devasa bulutu kullanmak için ona ayda 30 milyon dolar ödüyor. Amazon bir hizmet verdiğinde, önemsiz görünse bile bundan veriler elde ediyor, topluyor, analiz ediyor, sonuçlar çıkarıyor ve üstünlüğünü korumak için tüm projelerinde bunu kullanabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Fransızlar öfkeden kuduruyorlar. Renault dahil olmak üzere büyük şirketleri, hatta gurur duydukları bazı bankaları, süpermarketleri ya da bazı küçük üreticileri Amazon'un hizmetlerine bağlı durumdalar.

Tüm bu kurumların anahtarlarına sahip olmak, istediğiniz kimseyi gözetleyebileceğiniz ve hırslarını kontrol edebileceğiniz anlamına gelir.

Amazon kendi analiz ve istihbarat bölümüne sahipken herhangi çevrimiçi satış sitesinin onunla rekabet edebileceği düşünülebilir mi?

Zuckerberg herhangi bir projeyi izleyebildiği ve hedeflerini okuyabildiği sürece Facebook'a bir rakip düşünebilir misiniz?

Fransa'da Bezos'un kendisine yönelik saldırıların önünü kesmek için politikacıları, sendikacıları, sivil toplum örgütlerini ve hatta kendisine düşman olan 'Sarı Yeleklileri' gözetlediğine ilişkin bir kanı var.

Bu kişilerin büyük bir kısmının katıldığı bir dilekçe imzalandı. Dilekçede salgın nedeniyle insanları evlerine kilitlemenin Seattle devinin genişlemesi için eşi görülmemiş fırsatlar verdiği uyarısıyla birlikte çok geç olmadan bu devin durdurulması talebi yer aldı.

Le Point dergisi, "Biz onların kölesi miyiz?" başlıklı bir sayı çıkardı. Başlık ile elbette teknoloji devleri kastediliyor.

Dergide Amazon'a alternatif ulusal sitelerin adlarının yer aldığı bir liste yayımlandı. Listenin başında komik olan şu cümle yer aldı:

Amazon olmadan yaşayabilmen için.


Bildiriyi imzalayan Fransızlar, Bezos'un olabildiğince çabuk frenlememesi halinde, pazar payını ikiye katlayacağını, yalnızca Fransa'da 100 bin kişinin işinden olacağını ve iklimin daha da kötüleşmesine yol açacağını söylüyorlar.

Elbette bu popüler mağaza iş imkanları yaratıyor, fakat buna karışık dört katı işi de ortadan kaldırıyor. Hayatı kolaylaştırdığı doğru, fakat bununla birlikte pek çok kişinin umudunu da kırıyor.

Küçük üreticilerle iş birliği yapıyor, fakat bu, üreticilerin mallarına olan talebin dikkat çekici bir hale geldiği zaman. Bu büyük internet mağazasının en önemli besin kaynağı verilerdir.

Veri savaşı henüz emekleme aşamasında. Hepsi değişik derecelerde sömürü, tekel ve zorbalıkla suçlanan büyük şirketler Amazon'a katılacak.


Avrupa Birliği (AB) her birimizi ilgilendiren çağın en tehlikeli savaşını veriyor. 'Yeni efendilerimiz' kampanyanın Birliğin ötesine uzanacağından korkuyor.

Bu belirleyici turu kazanmak için lobilerini seferber ediyorlar ve paralarını, reklamlarını ve gezegen büyüklüğündeki tüm etkili güçlerini kullanıyorlar.

Bubi tuzaklı oyuncağıyla oynayan saf bir çocuk gibi olan dünyanın bu savunmasız bölgesindeki bizler, en küçük detaylarımızı savunacak birini bulabilir miyiz? Yoksa sorun çözüldü mü?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU