"Ay'dan 10 kat daha parlak" asteroit görüntülendi

Flaş, dolunaydan yaklaşık 10 kat daha parlaktı

(NASA)

Bir meteor, ABD ve Kanada semalarında Dünya atmosferine girerek yandı. 24 saat çekim yapan yayın kamerası, şaşırtıcı görüntüleri kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Canlı internet kamerası hizmeti EarthCam'in yakaladığı görüntülerde, Toronto'daki CN kulesinin önünden geçen bir nesne görülüyor.

İnternet sitesi, kulenin önünden uçan bir kuşla aynı anda ve büyük bir ışık parlamasıyla beliren ateştopunun GIF'ini (hareketli resim) tweet attı. İki olayın birbiriyle bağlantılı olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

 

 

CTV News'e göre, bazı Toronto sakinleri, çarşamba yerel saatle yaklaşık öğle vaktinde meteoru gördüğünü söyledi.

Western Ontario Üniversitesi'nin fizik ve astronomi bölümün Dr. Denis Vida "Flaş muhtemelen Ay'dan, dolunaydan yaklaşık 10 kat daha parlaktı. Bu esnada gövdesi ya tamamen parçalandı ya da çok fazla kütle kaybetti" diye konuştu.

Bununla birlikte, o anda görülen bir ateştopu hakkında 150'den fazla ihbar yapıldı. Fakat bu görülmelerin ortalama vakti, gün ortasında değil akşamdı.

Meteorun bir basketbol topu boyutlarında olduğu ve atmosfere New York'un yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde 45 derecelik açıyla girdiği tahmin ediliyor.

Saatte tahminen 100 bin kilometre hızla seyahat ediyordu ama bilim insanları kayanın Dünya'ya varıp varmadığından hala emin değil.

New York'ta da bir sonik patlama da duyuldu. Fakat bu, meteorlar için nispeten yavaş kalıyor. NASA'nın Meteoroid Environment Office'ini (Meteoroid Çevre Ofisi) yöneten Bill Cooke, NBC'ye verdiği demeçte, yavaş giriş hızının meteorun daha büyük bir asteroitten gelmiş olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

American Meteor Society'den (Amerikan Meteor Topluluğu) Robert Lunsford ise “Büyük bir şehre bu kadar yakın görülen bir şeye sahip olmak hayli nadirdir" ifadelerini kullandı.

İki hafta önce Tazmanya'nın güney kıyısında başka bir büyük meteor görülmüştü. İnanılmaz görüntülerde, meteorun araştırma gemisi Investigator'ın üzerinden uçan parlak yeşil enkazı görülüyor.

2018'de Dünya'ya düşen bir ateştopunda, bilim insanlarına göre, yaşamın nasıl oluştuğunu anlamamızı sağlayacak "bozulmamış dünya dışı organik bileşikler" bulunduğu son günlerde tespit edilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU