Türkkan: Asgari ücret Cumhurbaşkanlığı bütçesi kadar artarsa 3 bin lira olmalı

Türkkan, "2020’nin başında asgari ücret 390 dolardı. Bugün asgari ücret 290 dolar. Asgari ücretli 100 dolar yani yaklaşık 800 lira fakirleşti. Yani asgari ücret 3’te 1 erimiş" dedi

İYİ Parti, TBMM Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu yarın yapacağı ilk görüşme öncesi asgari ücret konusunda öneride bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti’nin iflas eden ekonomi yönetiminin 2018 yılından bu yana milleti hızla fakirleştirdiğini ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını öne süren Türkkan, “2020’nin başında bir asgari ücret 390 dolardı. Bugün bir asgari ücret 290 dolar. Asgari ücretli 100 dolar yani yaklaşık 800 lira fakirleşti.Yani asgari ücret 3’te 1 erimiş” dedi.

Meral Akşener grup toplantısında İYİ Parti’nin asgari ücret önerisini açıkladığını ve “Brüt ücreti 3 bin liraya çıkarıp asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödeyelim” deidğin hatırlatan Lütfü Türkkan, asgari ücret üzerinde maaş alan çalışanların da, asgari ücretten doğan SGK primini ve gelir vergisini devletin üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkkan iktidara şöyle seslendi:

Bu zor dönemde en azından 18 yıllık iktidarınızda bir kez olsun vatandaşımızın yanında olun. Bunu yapacak imkanınız var.

Öyle ya. Mehmet Cengiz'in 1 milyar vergi borcu var ne yapalım?

-Silin gitsin

-Kalyon İnşaata 9.5 milyar vergi istisnası

-Verin gitsin

-Demirören'e 700 milyon dolar lazım

-Ödeyin gitsin.

Ama asgari ücretliye gelince, “Asgari ücret neylerine yetmiyor.”

Yerli ve milliyseniz, bu millete düşman değilseniz, bunu sağlamak devlet adamlığının gereğidir.

Asgari ücret bugün;

Cumhurbaşkanlığı Bütçesi kadar artarsa 3 bin Lira

Doğalgaz zammına oranla artarsa         3 bin 200 Lira

Elektrik zammına oranla artarsa           3 bin 300 Lira

Gıdadaki enflasyona göre artarsa          3 bin 800 Lira olmak zorundadır.

“Ülkemizde 1 ayda gerçekleşen Enflasyon birçok ülkede 2-3 yılda bile gerçekleşmiyor”

TÜİK’in bugün enflasyonu yüzde 14 olarak açıkladığını ancak gerçek enflasyonun yüzde 40 olduğunu söyleyen Türkkan, Tanzanya ve Türkiye’nin resmi enflasyon ve işsizlik rakamlarını karşılaştırdı.

Tanzanya’da enflasyonun % 3.10, faizin %5.0 ve işsizliğin %9,6 olduğunu belirten Türkkan, Türkiye’de ise enflasyonun %14,03, faizin %15.0, işsizliğin ise %13,2 olduğuna dikkat çekti.

“En temel sorunumuz enflasyon. Eğer enflasyonu %5 in altına düşüremediğimiz sürece sorunlar çözülmez” diyen İYİ Partili Türkkan, Kasım ayı enflasyonunun %2.30 olduğunu belirterek, ABD, AB ve gelişmiş bazı ülkelerdeki enflasyon oranlarını örnek verdikten sonra “Ülkemizde 1 ayda gerçekleşen Enflasyon birçok ülkede 2-3 yılda bile gerçekleşmiyor” diye konuştu.

 

turkkaaan.jpg
Türkkan, elindek ifotoğrafı göstererek 'Bizim rahatsız olduğumuz Katar bu' diye konuştu / Fotoğraf: İYİ Parti Basın 

 

“Bizim rahatsız olduğumuz bu Katar”

Katar Petrolleri’nin 5 Nisan 2017’de Lefkoşa'da Kıbrıs Enerji Bakanı George Lakkotrypis ve ExxonMobil Başkan Yardımcısı Andrew Swiger’le bir  anlaşma imzaladığını ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Türkkan, “İktidarın her şeyini verdiği Katar işte bu, bizim rahatsız olduğumuz Katar da bu. Ama ben şimdi İktidar’a soruyorum; Biz bunları söyleyince, bundan mı rahatsız oluyorsunuz, bunların ortaya çıkmasından mı rahatsız oluyorsunuz?” dedi.

TVF Başkanı Sönmez’e tepki

Türkiye Varlık Fonu CEO’su Zafer Sönmez’in iki gün önce Maden Holding'i yakın zamanda halka arz edeceklerini de söylediğini ve bu açıklamanın gündem bile olmadığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan şunları söyledi:

Holding dediklerine bakmayın, özel sektör aile şirketi filan değil eski Etibank'tır. Maden Holding ve Türkiye’nin tüm yer altı zenginliğini yöneten kamu kurumudur. Türkiye Varlık Fonu’na bağlı Maden Holding A.Ş.’nin, iktidarın doğal yaşamın yağmalanması üzerine oturtulan altın madenciliğini ve diğer metal madenciliği tek merkezden yönetmek amacıyla kurulduğu sektörün temsilcileri tarafından söyleniyor.  Yirmiye yakın madenin çıkarılması ve işlenmesinin Maden Holding’e bağlanacağı ve belirlenen yirmi maden içinde altın madenciliğine yapılan özel vurgu yandaşlarla planlanan yeni bir vurgunun işareti mi?

RTÜK’e tepki

RTÜK’ün CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın canlı yayındaki sözleri nedeniyle Habertürk kanalına 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası vermesine de tepki gösteren Lütfü Türkkan, “Habertürk'e verilen cezanın sebebi CNN Türk, A Haber, 24 TV gibi tek sesli, parti ve tek adam propagandasından başka bir şey yayınlamayan kanallar gibi yayın yapmamasıdır. Medyanın tek sesli olduğu bir düzende çok sesli bir yayın hayatı sürdürmek için çabalayan Habertürk'e verilen ceza, kanalı tamamen iktidarın borazanı haline getirme çabasıdır” dedi.

“2021 yılında bir erken seçim kaçınılmaz olacak”

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 41 ülkenin başkanlık sistemi yüzünden ekonomiden demokrasiye kadar her alanda yerlerde sürüklendiğini söyleyen ve “Başkanlık Sistemine hazırlandığımız 2017 yılından itibaren kişi başı milli gelir Türkiye’de 10 bin 500 dolardan 8 bin doların altına düştü.Başkanlık Sistemi Türkiye’ye yoksulluktan başka bir şey getirmedi” diyen Türkkan, sözlerini şöyle tamamladı:

Temel sorun getirdikleri Başkanlık Sistemi’dir. 18 yıllık yanlış politikalar ve bu yanlışları daha da derinleştiren “şahsım rejimi” tüm sorunların ana kaynağıdır.

O yüzden diyoruz ki İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçmemiz elzemdir.

Demokrasiyi ve hukuku yeniden kaim kılmadan Türkiye’de hiç kimse hiçbir sorunu çözemez.

Hiçbir “acı reçete” Türkiye’yi sorunlardan kurtaramaz.

İYİ Parti olarak Türk milletinden aldığımız güçle ve azimle, demokrasi ve adalet ışığında Türkiye’yi güneş gibi aydınlatacak güce ve programa sahibiz.

Hiç kimsenin endişesi olmasın. 2021 yılında bir erken seçim kaçınılmaz olacak.

Güneş, Türkiye’ye yeniden doğacak

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU