Gizli kameralar buzağıların vahşice dövüldüğünü ortaya çıkardı

Fransa’da hayvanlara uygulanan şiddet tüyler ürpertiyor

Fransa’da çekilen gizli kamera görüntüleri, İrlanda’dan ihrac edilen buzağıların bekletildikleri alanda acımasızca dövüldüğünü ortaya çıkardı.

İhraç edilen canlılara yönelik bir soruşturma kapsamında kaydedilen görüntüler, hayvanların bazılarına tekme atıldığını ve çok sert bir şekilde vurulduğunu şok edici biçimde ortaya koydu.

AB ülkelerine ihraç edilen hayvanlara yönelik bu tip vahşi ve kanun dışı şiddet ilk kez gizli kameralara yakalandı.  

İrlanda yılda 160 bin civarında ihraç ettiği buzağı sayısını artırdı ve daha da artırmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamera görüntüsü, Cherbourg yakınlarındaki merkezde çalışanlardan birinin buzağıların suratına sopayla vurduğunu, sonra farklı yollarla hırpalamaya devam ettiğini gösterdi.  

Sütten kesilmemiş ve anne sütüne ihtiyaç duyan pek çok hayvan, kulaklarından tutulup besicilerin önüne atılıyor.

Hayvanlar su içerken, çalışan gereksizce sırtlarına vuruyor. Biri diğerlerinin arasında çalışanı zorlamaya çalışırken, çalışan onu sürüklüyor ve yere çarpıyor.

Bir diğeri besici sertçe çekip, hırpalıyor ve şiddetli biçimde itip kakıyor.

Fakat çalışanın zıplayarak buzağının üstüne bastığı sahne en korkuncu.

Ön bacaklarından sürüklendiği görülen bir diğer hayvan da çok kötü biçimde yaralanıyor.

Sonrasında, çaresiz kalan hayvana çalışan tekme atıyor.

Müfettişler, çalışanın buzağılara doğru koşarken bağırdığını belirtiyor.

“Korkunç” istismarı ortaya çıkaran, Eyes on Animals isimli hayvanlara yardım kuruluşundan aktivistler ve Fransız L214 grubu, Tollevast yakınlarında sonlanan, 18 saatin üzerinde Rosslare’den Cherbourg’a süren yolculuğun yavru hayvanları zaten bitkin ve susuz düşürdüğünü söyledi.  

Fransız medyası çalışanın işkenceden ötürü tutuklandığını bildirdi.

Aktivistler, Hollanda et çifliklerine gitmek üzere yola çıkmadan önce her 12 saatte en az 2 bin 500 buzağının yüklendiğini söylüyor.

Geçen ay hayvanları taşıyan 23 yük kamyonunu takip eden tanıklar, buzağıların rutin olarak uygun içme sistemi olmayan kamyonlara, 19 saatlik en uzun yolculuk zamanına göre yüklendiğini söyledi.

Müfettişlerce hazırlanan rapor, hayvanların yüklenmesinin “vahşice ve şok edici” olduğunu ve ne diğer çalışanların ne de müdürün buna müdahale ettiğini söylüyor.

Eyes of Animals’tan Nicola Glen, “Buzağılar mide ağrılarından, özellikle de ishalden muzdaripler ve yorgunluktan, az beslenmeden, su yetersizliğinden ve aşırı yoğunlukta dinlenememekten ötürü zaten çok zayıflar” dedi.  

İrlanda’nın hayvan ihracatçıları artıyor ve milletvekilleri daha fazla artış için lobi faaliyeti yürütüyor. Rapor ülkenin, 2017’den bu yana yüzde 30 artışla, 160 bini buzağı olmak kaydıyla 246 bin büyükbaş hayvan ihraç ettiğini gösteriyor. 2017’deki rakamlar da 2016’daki verilere göre yüzde 30’luk bir artışa işaret ediyor.

Kuzey İrlanda da, çoğu Hollanda’da bulunan et tesislerine gönderilen erkek süt buzağılarının tahmini olarak yüzde 25’ini ihraç ediyor.

Fransız yetkililer, Cherbourg’daki kapasitenin 400 hayvan daha artırılarak haftalık resmi kapasitenin 1,200’e getirildiğini doğruladı.

İrlanda Tarım Bakanı Michael Creed, milletvekillerine, “Bu konuda ihracatçıları savunmaya devam edeceğim. Yönetmeliklerin bozularak hayvan ihracatını hafifletmekse yapmayacağım şey” dedi.

L214 ve Eyes on Animals, AB’nin sütten kesilmemiş hayvanların taşınmasını yasaklaması için lobi faaliyeti yürütüyor.

Şubat’ta, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri sütten kesilmemiş hayvanların en fazla 1,5 saatlik bir taşınma süresi için oylama yapmıştı.

İrlanda Tarım Bakanlığı sözcüsü, besi hayvanlarına yönelik herhangi bir yanlış tutumun “en ağır ithamlara” mahkum edildiğini ve yönetmeliklere aykırı herhangi bir bilgi veya kanıt sahiplerinin bilgilendirmesini istedi.

Sözcü, yaptığı açıklama, “Taşıma süreci de dahil olmak üzere İrlanda hayvanların iyiliği konusunda katı kurallar uyguluyor. AB ve ulusal yönetmeliklerle uyumluluğu sağlayacak prosedürlere ve kontrol mekanizmalarına sahip” dedi.  

“Bütün hayvanlar, ihraç edilmeden önce bakanlığın resmi veterinerleri tarafından sağlık kontrolünden geçiriliyor.”

“Bütün kamyonlar, su, yeterli alan ve diğer gereklilikler konusunda taşınma gerçekleşmeden kontrol ediliyor. Uyumsuzluk tespit edildiğinde, gerekli düzenleyici hamle yapılıyor.”  

Fransız hükümeti hayvanları koruma ofisi sözcüsü, görüntülerin “kesinlikle dehşet verici” olduğunu belirtti.

Sözcü, “Fransa’da  (yerel ve ulusal düzeyde) konuyla ilgili tüm kişiler durumdan haberdar edildi. Bu kişi hayvanlara zarar vermeye devam etmesin diye önlemler hızla alındı” diye ekledi. Sözcü, çalışanın çok ağır bir biçimde cezalandırılması gerektiğini belirtti.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör


 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU