Twitter'dan Tayland Kralı'nı savunan "troll çiftliğine" engel

Engellenen profili takip eden hesapların yüzde 80'inden fazlası Eylül'den itibaren oluşturulmuştu

Tayland protestoları (AP)

Tayland'da monarşi yanlısı bir Twitter hesabı, eleştirilerin odağındaki Kral Maha Vajiralongkorn'u destekleyen gönderiler yaymak için yakın zamanda oluşturulan başka binlerce hesaba bağlı olduğu tespit edildikten sonra engellendi.

Hesap, demokratik reformlar ve yeni bir anayasa çağrısı yapan büyük bir taban hareketinin protestoları sürerken, monarşi yanlısı mesajları güçlendirmek ve aralarında protesto liderlerinin de bulunduğu muhaliflerin itibarını sarsmak için tasarlanmış eşgüdümlü bir enformasyon harekatının parçası gibi görünüyor.

Reuters haber ajansının Tayland'ın monarşi yanlısı Twittersphere'i hakkında yaptığı analiz, yalnızca Eylül ayında oluşturulduğu halde askıya alınmadan önce 48 binden fazla takipçisi olan @jitarsa_school adlı bir hesaba odaklandı.

Pazar günü bir Twitter temsilcisi, hesabın "spam ve platform manipülasyonuyla ilgili kurallarını ihlal ettiği için askıya alındığını" ve bunun şirket politikaları uyarınca yapıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekim'de Twitter, Tayland ordusuyla bağlantılı 926 hesabı, hükümet yanlısı içeriği güçlendirip siyasi muhalefet figürlerini hedef alarak platform manipülasyonu politikalarını ihlal ettikleri için kapattığını duyurmuştu.

Askıya alınan hesabın, kraliyet sarayı tarafından yürütülen Kraliyet Gönüllüleri programı için insanları yetiştirdiği profil bilgilerinde belirtiliyor. Kraliyet Gönüllüleri Okulu'nun monarşi yanlısı videolar paylaşan bir Facebook sayfası da şu an askıya alınmış durumdaki Twitter hesabını kendi hesabı olarak tanımlıyor.

Analiz, engellenen hesabı takip eden profillerin yüzde 80'inden fazlasının Eylül ayının başından itibaren oluşturulduğunu ve tek yaptıklarının genellikle kralın ve diğer kraliyet mensuplarının resimleriyle birlikte paylaşılan monarşi yanlısı hashtag'leri desteklemek olduğunu ortaya koydu.

Bağımsız olan Barış İçin Sosyal Medya İzleme Grubu'ndan Saijai Liangpunsakul, Twitter'ın "bazı hesapları kapatsa da çok fazlasının durduğunu" söyledi.

Ne var ki, kraliyet yanlısı bir grubun lideri olan Warong Dechgitvigrom, kraliyet yanlıları protestocuların verdiği mesajlara karşı çıkma ihtiyacını giderek daha iyi kavradığı ve birbirlerini platforma katılmaya teşvik ettiği için Twitter'da daha fazla kraliyet yanlısı mesaj olduğunu ifade etti. "Monarşi yanlısı hashtag'ler sahihtir, gerçek duygulardan doğmuştur" diye ekledi.

Son zamanlarda Taylandlı yetkililer Eylül ve Ekim aylarındaki protestolar sırasında kralın davranışlarını, yaşam tarzını ve harcamalarını eleştirdikleri için bir düzineden fazla demokrasi yanlısı lideri celp etmişti.

Bu arada askıya alınmış hesapla bağlantılı olmayan bir askeri belge, "rakipleri" hedef almak ve Twitter'da monarşi yanlısı mesajlar yaymak için organize edilmiş bir plana benzeyen bir şeyi ortaya çıkardı.

Ordudaki 9 bin 743 subay tarafından yönetilen 17 bin 562 Twitter hesabına ekiplere ayrılmaları için talimat verildiğini aktaran belgede, bu hesaplara koordineli bir şekilde hashtag'lerle tweet atmanın yanı sıra daha gerçek  gibi görünmeleri için aralarında birbirini beğenmek, retweetlemek ve takip etmek gibi adımların da bulunduğu önlemler öneriliyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU