"Putin aşı oldu mu?" sorusuna Kremlin'den yanıt: "Onaylanmamış bir aşıyı yaptıramaz, imkansız"

Putin ağustos ayında kızının gönüllü olarak bu aşıyı yaptırdığını söylemişti

Putin'in araştırmaların erken evresinde yaptığı aşı duyurusu bazı kesimlerin tepkisini çekmişti (AFP)

Rusya yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği "Sputnik V" adlı aşı adayının yüzde 95'ten fazla etkili olduğunu bildirirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin "güvenli" olduğunu duyurduğu bu aşıyı yaptırıp yaptırmadığına dair sorular da netlik kazandı.

Kremlin salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'da ön saflarda mücadele veren bazı sağlık çalışanlarına, öğretmenlere ve birkaç üst düzey yetkiliye klinik denemeler dışında verilmiş olmasına rağmen, Putin'in henüz denemelerin son aşamasını bitirmemiş bir aşıyı yaptıramayacağını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilerle yaptığı telefon görüşmesinde, "Devlet Başkanı onaylanmamış bir aşıyı kullanamaz… Toplu aşılama henüz başlamadı. Dahası, tabii ki devletin lideri aşılamada gönüllü olarak yer alamaz. Bu imkansız" ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, denemelerin yakında tamamlanması gerektiğini ve Putin'in "gerekli görürse" aşıyı yaptırıp yaptırmama konusunda halkı bilgilendireceğini söyledi.

CNN televizyonu konuyla ilgili haberinde, Putin'in Sputnik V aşısının "dünyanın ilk tescilli Kovid-19 aşısı" olduğunu ve kendi kızının da bu aşıyı yaptırdığını söylemesinin üzerinden aylar geçtiğini ancak Rus liderin aşı olmadığının anlaşıldığını aktardı.

Kanal ayrıca, Peskov'un "onaylanmış" ve "tescillenmiş" ifadeleri arasında ne gibi bir farklılık olduğuna açıklık getirmediğini belirtti.
 


Putin'in henüz aşıyı almadığı haberi, Sputnik V geliştiricilerinin aşı hakkında yeni bilgileri paylaşıp, bu aşının etkili, ucuz ve nakliyesi kolay olduğunu öne sürdükleri gün geldi.

Sputnik V isimli aşının geliştiricisi olan Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi ile finansör Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) salı günü aşıyla ilgili yeni bilgiler paylaştı.

Söz konusu kurumlar yayımladıkları basın duyurusunda, ilk dozdan 28 gün sonra ve ikinci dozdan 7 gün sonra elde edilen veriler dikkate alınarak yapılan analizin, bu aşının enfeksiyonları önlemede yüzde 91,4 etkili olduğunu gösterdiğini, ilk dozunun uygulanışından 42 gün sonraysa yüzde 95'ten fazla etkili olduğunu kaydetti.

Putin Kovid-19'a karşı tedavi geliştirme çabalarının dünya genelinde sürdüğü bir sırada ağustos ayında ülkesinin ilk koronavirüs aşısını geliştirdiğini ve bu aşının tescil kaydının gerçekleştiğini duyurmuş, bir kızının da bu aşıyı gönüllü olarak yaptırdığını söylemişti.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU