İskoçya'dan bir ilk: Bedava hijyenik ped ve tampon yasası oybirliğiyle kabul edildi

Birleşik Krallık'a bağlı ülkede, kadınlara yönelik bu ürünler kamu tesislerinde bedava dağıtılmaya başlanacak

Birleşik Krallık'taki 14-21 yaşları arasındaki kadınların yaklaşık yarısının âdet dönemlerinden utandığı tahmin ediliyor (Reuters)

İskoçya Parlamentosu'nun salı günü oybirliğiyle kabul ettiği yasa tasarısı, yaklaşık 5 buçuk milyon kişinin yaşadığı bu yeri, kadınlara ücretsiz hijyenik ped ve tampon sağlayan ilk ülke yapacak. 

Aralarında okullar ve üniversitelerin olduğu pek çok kamusal alanda kadınlara yönelik bu ürünler bedavaya dağıtılacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen sene yasa teklifini veren İşçi Partili milletvekili Monica Lennon, oylama öncesinde "Bu kampanya içinde sendikaların, kadın örgütlerinin ve yardım kuruluşlarının da bulunduğu geniş bir ittifak tarafından desteklendi" dedi. İskoçya'nın âdet konusunda yoksulluktan kaynaklanan sorunları bitirecek son ülke olmayacağını vurguladı.

Oylamadan sonra tekrar konuşan Lennon, kadın hijyen ürünlerine bedava erişimin bütün dünyada sağlanabileceğine yönelik bir mesaj verdiklerini ifade etti.

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, gurur duyduğunu belirterek yeni yasayı Twitter adresinden kutladı. 

Bu kanunun maliyetinin tam olarak ne olacağı bilinmemekle birlikte, ücretsiz ürünlerden faydalanacak kadın sayısına bağlı olarak, 2022'de yaklaşık 8,7 milyon sterlinlik (yaklaşık 92 milyon TL) masraf çıkması bekleniyor.

Lennon, toplumdaki kadınların yaklaşık yüzde 20'sinin görece fakir olduğunu belirterek ücretsiz ürünlerden faydalanacakların oranının da bu civarda olacağını tahmin etti. 

Plan International UK'in 2017'de yaptığı araştırmaya göre Birleşik Krallık'taki her on kadından biri kadın hijyen ürünlerine para harcayamayacak durumda. Aynı araştırma, 14-21 yaşları arasındaki kadınların yaklaşık yarısının âdet dönemlerinden utandığını da ortaya koymuştu.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU