Meksika, devlet görevlilerini artık ABD’de yargılatmak istemiyor

Meksika, yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlamalardan gözaltına alınan devlet görevlilerinin ABD'de yargılanmasına artık izin vermeyeceğini duyurdu

Eski Meksika Savunma Bakanı Salvador Cienfuegos, uyuşturucu ve kara para suçlaması ile yargılanıyor / Fotoğraf: AFP

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, "Yasalarımıza göre suçlu olanlar diğer ülkelerde değil, Meksika'nın yasaları çerçevesinde yargılanacak ve hukuki süreç burada sonuçlanacak" dedi. 

Meksika'nın ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesinin (DEA) direktörü ve ajanlarını kovmakla tehdit ettiği iddialarına ilişkin Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, "Kimseyi tehdit etmiyoruz, bize bilgi verilmesini istiyoruz. İki ülke arasındaki iş birliği anlaşmalarına saygı duyulmasını istiyoruz" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de, eski Meksika Savunma Bakanı Salvador Cienfuegos hakkında "kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı" suçlamalarıyla açılan dava,  davaya bakan Federal Savcı Seth DuCharme, Meksika yönetiminin eski Bakanın yargılanmasının iki ülke arasındaki adli iş birliğini zedeleyeceğine ilişkin uyarısının ardından düşürülmüştü.

Eski Bakan, 15 Ekim'de ailesiyle Los Angeles'a geldiğinde DEA’nin talebi üzerine gözaltına alınmıştı.

Savcılık, Cienfuegos hakkında hazırladığı iddianamede, eski Bakanın görev yaptığı 2012-2018 yıllarında "H-2" adı verilen uyuşturucu şebekesinin ABD'ye yasa dışı yollardan uyuşturucu madde sokmasına ve bu ticaretten elde edilen kara paranın aklamasına yardımcı olduğunu ileri sürmüştü.

Cienfuegos'un suçlu bulunması halinde en az 10 yıl hapisle cezalandırılması bekleniyordu.

Dışişleri Bakanı Ebrard, ABD Başsavcısı Barr ile yaptığı görüşmede Washington yönetiminin Cienfuegos'u yargılaması halinde iki ülke arasında adli iş birliğini sürdüremeyecekleri uyarısında bulunmuştu.

chapo.jpg
Daha önce ülkesinde defalarca cezaevinden fiarar eden 'El Chapo' 2018'de ABD'ye iade edildi / Fotoğraf: AFP

 

ABD ve Meksika arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamında Meksika’da yakalanan bir çok uyuşturucu karteli yöneticisi ABD’de yargılanmıştı.

2019 yılında Forbes tarafından 1 milyar dolarlık serveti olduğu yazılan “El Chapo” lakaplı Joaquin Guzman, 2018 yılında Meksika’da yakalandıktan sonra ABD’ye teslim edilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU