Assange'a cezaevinde koronavirüs tecridi: Yakınları "Hayatından endişeliyiz" diyor

Partneri Stella Morris, "Julian için son derece endişeliyim. Doktorları onun virüsün etkilerine karşı savunmasız olduğunu söylüyor" ifadesini kullandı

Julian Assange'ın serbest bırakılması ve ABD'ye iade edilmemesi için zaman zaman eylemler düzenleniyor (AFP)

WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın Birleşik Krallık'ta (BK) tutulduğu Belmarsh Cezaevi'ndeki blok, üç mahkumda koronavirüs görülmesinin ardından tecrit kapsamında kapatıldı.

Russia Today'in (RT) haberine göre cezaevi yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Sonuçları pozitif çıkan bazı vakaların ardından daha fazla güvenlik önlemini hayata geçirdik" ifadesini kullandı.

Assange'ın basın temsilcilerinin aktardığı ve cezaevi müdürüne ait olduğu belirtilen bir mektuba göre, bütün mahkumların ve personelin virüs için testten geçirileceği, duş almanın yasaklandığı, tüm egzersizlerin durdurulduğu ve yemeklerin doğrudan hücrelere dağıtılmaya başlandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezaevinde sağlık durumunun iyi olmadığı ve derhal serbest bırakılması gerektiğine dair bugüne dek birçok açıklama yapılan Assange'ın tutulduğu blok kapatılırken, partneri Stella Morris de sevgilisinin hayatından endişe duyduğunu söyledi.

Assange'dan iki çocuk sahibi olan Morris, "Julian için son derece endişeliyim. Doktorları onun virüsün etkilerine karşı savunmasız olduğunu söylüyor. Ancak mesele sadece Kovid değil. Geçen her gün, Julian için ciddi bir risk demek. Belmarsh, katillerin ve intihar edenlerin yaygın olduğu tehlikeli bir ortam" diye konuştu.

2012'de kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Mayıs 2019'da verilen 50 haftalık hapis cezası çoktan dolmuş olsa da BK yetkilileri pandeminin tehlikelerine rağmen Assange'ı serbest bırakmayı reddediyor.

ABD de WikiLeaks'in 2010'da gizli belgeleri yayımlaması nedeniyle 175 yıla yakın hapis cezası gerektirecek suçlarla ilgili Assange'ın iade edilmesini istiyor.

Assange yaklaşık 7 yıl boyunca kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nden Nisan 2019'da polis tarafından çıkarılmasının ardından götürüldüğü yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'nde tutuluyor.

 

Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU