Arjantin’de Kovid-19'dan etkilenen ailelere yardım etmek için 'servet vergisi' alınacak

Servet vergisi, 2.5 milyon dolardan fazla servete sahip Arjantinlilerden alınacak

Arjantin'de resmi rakamlara göre 35 binden fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti / Fotoğraf: AFP

Arjantin hükümeti, Kovid-19'dan etkilenen ailelere yardım programlarına finansman sağlamak amacıyla, 2.5 milyon dolardan fazla servete sahip vatandaşlarından 'servet vergisi' alacak.

Arjantin Kongresi Alt Meclisi'nde Kovid-19'dan etkilenen ailelere yardım programlarını finanse etmek amacıyla büyük servet sahiplerinden vergi yoluyla yaklaşık 300 milyar peso (3.750 milyar dolar) toplamayı amaçlayan bir tasarı sunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



Arjantin'de tam adı "Büyük Servetlerin Olağanüstü Dayanışma Katkısı Kanunu" olan, "zenginlik vergisi" olarak da bilinen servet vergisi, ülkede 200 milyon Arjantin pesosu (resmi dolar kuruyla yaklaşık 2 milyon 500 dolar) ve daha fazla serveti olanlardan yüzde 2 ila 3,5 arasında vergi alınmasını kapsıyor.

Servet arttıkça vergi oranı da artacak.

Ülkede yaklaşık 12 bin kişiyi etkileyecek ve yalnızca bir kere alınacak vergiyle yaklaşık 300 milyar Arjantin pesosu (3.8 milyon dolar) değerinde yerel paranın elde edilmesi öngörülüyor.

Toplanan para nerelerde kullanılacak?

Vergiden toplanan para, sağlık ekipmanı satın almak, devlet desteği sağlamak ve istihdamı artırmak amacıyla küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi vermek için kullanılacak.

Hükümetin desteklediği tasarının Temsilciler Meclisinden geçmesi durumunda, Kongre'nin üstü kanadı Senato'da oylanacak. Burada da onaylanması durumunda devlet başkanı tarafından yürürlüğe konulacak.

İlk gündeme geldiğinde eleştirilmişti

Eski Devlet Başkanı ve şimdiki Devlet Başkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner'in oğlu milletvekili Maximo Kirchner'ın hazırladığı servet vergisi nisan ayında gündeme gelmiş ve ülke muhalefeti tarafından eleştirilmişti.

Son yıllarda ekonomik krizle boğuşan Arjantin'de Alberto Fernandez hükümeti, ülkenin içinde bulunduğu durumdan eski Devlet Başkanı Mauricio Macri ve onun neoliberal politikalarını sorumlu tutarken, ülke muhalefeti ise son bir yılda Arjantin pesosunun yabancı para karşısında ciddi değer kaybedişinden, vergiler nedeniyle büyük şirketlerin merkezlerini Arjantin'den taşımalarından hükümeti sorumlu tutuyor.

Resmi rakamlara göre Arjantin'de 35 binden fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Dünya, AA

DAHA FAZLA HABER OKU