Alınan tedbirler etkili olmazsa yeni yasaklar mı gelecek?

Bakanlar Kurulu son kararında hafta sonu kısmi sokağa çıkma yasağı ve bazı işletmelerin çalışma saatlerinde kısaltma kararı almıştı

Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgınındaki artışın ardından alınan yeni önlemler önce Bilim Kurulu, ardından Bakanlar Kurulu’nda yapılan toplantılarda alındı.

Koronavirüs salgınında, kapalı mekanların kullanılmaya başlamasıyla birlikte yaşanan hızlı artışla ilgili aşamalı plan yapıldı.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'nın haberine göre, bu önlemlerin etkisi 2 hafta boyunca takip edilecek. 10-15 gün sonra vaka yayılım hızında düşüş olmazsa, bir sonraki aşamaya geçilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kademeli plan: Sokağa çıkma yasağı genişleyebilir

Habere göre, alınan tedbirler salgının hızını yavaşlatmazsa, kademeli olarak kısıtlamalar arttırılarak devam edecek.

Salgın hızı kesilmezse, hafta sonu tamamen yasak getirilmesi veya sokağa çıkma yasaklarının belli saatlerde hafta içine de kaydırılması planlanıyor.

Uzmanlar, şehirlerarası seyahat yasağı beklemediklerini belirtiyor.

15 gün sonra yeniden yapılacak değerlendirmelerde, il pandemi kurulları ve hıfzıssıhha kurulları şehrin ihtiyaçlarına göre bu yasakları genişletebilecek.

Sınıflar değil, hareketlilik risk yarattı

Toplantılarda, okulların bulaşma kaynağı olmadığı ancak, bunun yarattığı hareketlilik, servisler ve velilerin oluşturduğu kalabalıkların risk yarattığı değerlendirmesi de yapıldı.

Okulların online eğitime geçmesi, 20 yaş altına getirilen yeni kurallar ve 65 yaş üstüne getirilen sınırlandırmalarla birlikte toplamda 35-40 milyon nüfusun hareketliliğinin azalacağı, bunun da salgının yavaşlamasını sağlayacağı düşünülüyor.

Genel yasakların yanı sıra illere göre farklı uygulamalara geçilebilecek.

Evlere uyarı tabelaları

Bazı illerde, vaka bulunan binalara ‘uyarı tabelası’ asılma uygulamasının, diğer illerde de yapılabileceği belirtiliyor. Ev ziyaretlerinin yasaklanması da tartışılıyor.

Test yapılan her 5 kişiden 1’i pozitif çıkıyor

Testlerin pozitif çıkma oranının geçtiğimiz nisanda yüzde 20 olduğu, şimdi de bu rakama ulaşıldığı belirtiliyor.

Filyasyon çalışmalarında, bulaşma hızının çok yüksek olduğunun saptandığı, mutlaka ev içi bulaşmaların önüne geçilmesi gerektiği, komşu ve akraba ziyaretlerinin önlenmesi için kampanyalar yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Alınan yeni tedbirler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  son bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kovid-19 salgınına karşı alınan yeni tedbirleri açıklamıştı.

Son alınan tedbirler şöyle:

  • Alışveriş merkezi, market, restoran, berber ve kuaför gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak.
  • Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak.
  • Ara tatilde olan okullardaki eğitim-öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.
  • 65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek.
  • Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
  • Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU