Cumhuriyet yazarı: Faiz artışı günü kurtarır, sonrası meçhul

"Orta-uzun vadede asıl belirleyici olan hükümetin, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı olacaktır"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Erdal Sağlam, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü toplantısından faiz artışının çıkacağına kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Sağlam, “Yüksek oranlı artış halinde bile bunun ancak günü kurtaran bir karar olacağı, sonrasının ise meçhul olduğu da ortada” yorumunu yaptığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Hükümetin yeni atamalar dahil, siyaset ve ekonomide U dönüşü anlamına gelen açıklamaları ardından yüzde 10 düşen döviz kurları, 4.75-5’lik artırımın tam fiyatlanmayıp, ihtiyat payı içeren düzeylerde. O nedenle bu oranda faiz artırımlarının kurlarda biraz daha iyileşme yaratacağı düşüncesindeyim.

Faizin artması durumunda piyasalardaki oluşacak havanın ne kadar süreceğine dair Sağlam, şunları söyledi:

Bu takdirde olumlu havanın en fazla 2021 Ocak ortasına kadar sürebileceğini tahmin ediyorum. Ekonomi yönetimi bu takdirde 1.5-2 aylık bir süre kazanacak da denilebilir. Dolayısıyla bugünkü olası yüksek oranlı faiz artışının sadece günü kurtaracağını söylemek yanlış olmaz. Sonrası ise şimdilik meçhul.

Bu süre içerinde hükümetin atacağı adımlar, pandeminin izleyeceği seyir, olası küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye’nin iç siyasetinde ve dış politika ilişkilerinde yaşanacak olaylar, tabii ki hem kısa hem orta-uzun dönemi etkiler. Ancak orta-uzun vadede asıl belirleyici olan hükümetin, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı olacaktır.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU