Manga'dan Ilhan Omar, Trump'ın kampanya konuşmalarını "Ku Klux Klan mitinglerine" benzetti

Demokrat Kongre üyesi, kampanya sürecindeki bazı mitinglerinde Donald Trump'ın saldırılarının hedefi olmuştu

Omar, Trump'ın kampanya konuşmalarını Ku Klux Klan mitinglerine benzetti (Reuters)

Demokrat Kongre temsilcisi Ilhan Omar, Başkan Donald Trump'ın kampanya sürecinde kendisine yönelik "zorbalık" olarak nitelediği söylemleri sert şekilde eleştirdi, Trump'ın etkinliklerini "Ku Klux Klan buluşmalarına" benzetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın son birkaç aydır süren kampanya sürecinde yaptığı açıklamalarla ilgili konuşan Omar, Washington Post'a şunları söyledi:

Kişisel olarak hayatımda zorbaların karşısında durmaya alıştım. Dolayısıyla çocuklarımın buna maruz kalması ve kardeşlerimin bu seçim sürecinin son iki boyunca her sabah güvende olup olmadığımı sorduğu mesajlarıyla uyanmam dışında bu durum kişisel olarak beni pek etkilemedi. Nerede olursa olsun, Klan mitinglerini ülke çapında düzenlerken her mitingde, bazen günde birkaç kez benden bahsetmeyi seçti.

KKK veya kısaca "Klan" olarak da bilinen Ku Klux Klan, 1860'lardaki İç Savaş'ın sonunda köleliğin kaldırılmasının ardından kurulan ve beyaz üstünlüğünü savunan bir grup. Esasen Afrika kökenli Amerikalıları hedef alsa da üyeleri yaygın olarak göçmenlere, Yahudilere, Müslümanlara, Katoliklere, LGBTQ bireylere ve solculara da karşı.

Donald Trump'ın mitinglerinde zaman zaman tartışmalı bayraklar ve dövizler taşınmış, bunlar sert eleştirilerin hedefi olmuştu. Yakın zamanda Washington'da yapılan bir MAGA (Make America Great Again - Amerika'yı Yeniden Harika Yapalım) mitinginde "siyahlar ve yerliler için geliyoruz" yazılı bir döviz, Fox News'in canlı yayını sırasında açılmıştı.

Trump'ın kendisi de bugüne dek Omar ve beyaz olmayan diğer temsilcilere rutin olarak saldırdı. 30 Eylül'de gerçekleştirdiği Minnesota mitinginde Omar'la ilgili yabancı düşmanı bir yorum paylaşan Trump, şunları söylemişti:

Kalkmış bize ülkemizi nasıl yöneteceğimizi söylüyor, inanabiliyor musunuz? Ne oldu da Minnesota onu seçti? Sizin sorununuz nedir ya, değil mi? Ne halt oldu?

Trump'ın provokasyonuna karşılık kalabalıktan "Onu içeri tıkın!" tezahüratları yükseldi.

Trump'ın "Manga" olarak bilinen ve Omar'la Alexandra Ocasio-Cortez dahil beyaz olmayan genç kadınlardan oluşan 4 temsilciye geldikleri yere "geri dönmeleri" gerektiğini söylediği bir dizi ırkçı tweet paylaşması üzerine, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar 4 Cumhuriyetçi temsilcinin de katılımıyla Trump'ı kınayan resmi bir açıklama yapmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU