Tahran ve Bağdat askeri işbirliği belgesi hazırlıyor

İranlı yetkili, Irak ile görüşmelerinde ABD güçlerinin sınır dışı edilmesinde ısrar etti

İran Yüksek Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani dün Irak Savunma Bakanı Cuma İnad ile Tahran'da görüştü / Fotoğraf: Mehr

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri, dün Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun ile yaptığı görüşmede, ülkesinin yakın gelecekte Irak'la bir "askeri işbirliği" belgesi imzalayacağını duyurdu. Üst düzey İranlı yetkililerin bildirdiğine göre görüşmede Sadun, "ABD kuvvetlerinin Irak'tan çıkarılması gerektiği" konusunda ısrar etti. Tahran'da üst üste ikinci gün ikili askeri, güvenlik ve sınır güvenliği işbirliği tartışıldı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani, Iraklı yetkiliyi kabul etmesi üzerine, "İran ve Irak savunma ve güvenlik işbirliğinin iki ülke arasında istikrar ve güvenliğini sağladığını" belirterek ilişkilerin stratejik düzeye yükseltilmesi çağrısında bulundu.

IRNA Haber Ajansı, Şamhani'nin İnad ile görüşmelerinin bölgesel ve uluslararası konuları kapsadığını bildirdi. İranlı yetkili, ABD kuvvetlerinin Batı Asya'da mevcut olduğu yönündeki suçlamaları hatırlatarak bunun "bölge ülkeleri arasındaki farklılıkları ve çatışmaları kışkırtma" girişimi olduğunu vurguladı.

Şamhani, iki ülke sınırlarında "güvenliği sağlamanın" önemini vurgulayarak, iki ülke için tehdit oluşturabilecek bazı oluşumlar olabileceğini belirterek, "Bölgede barışın en önemli bileşeni Amerikan güçlerinin çıkışıdır" dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri ise ABD'yi “terörizmi desteklemek” ile suçlayarak İran-Irak savunma işbirliğinin “Irak için daha iyi güvenlik sağlayacağını” belirtti ve görüşmede Irak'taki ABD güçlerinin varlığına odaklandı.

İnad, Irak ordusu ve güvenlik teşkilatındaki liderlerin yanı sıra donanma, hava kuvvetleri ve sivil savunma liderlerini içeren yüksek rütbeli bir askeri heyete başkanlık etti.

Irak heyetinin İranlı askeri liderlerle görüşmelerinin oturum aralarında İran Savunma Sanayi Fuar’ını ziyaret edeceğini söyleyen Bagheri, iki ülkenin askeri işbirliği için bir belge imzalamaya yakın olduğunu belirterek, bu görüşmelerin "son aşamada olduğuna ve yakın gelecekte imzalanacağına" işaret etti.

Savunma ve silahlanma alanlarındaki sözleşmelerin sonuçlanmasına atıfta bulunan Yetkili, "Savunma Bakanlığı'nın Irak'ın ihtiyaç duyduğu ürünleri sağladığını" belirterek, aynı zamanda ülkesinin Irak tarafıyla "bölgedeki ihtiyaç ve şartlara" göre "istişari operasyonları" sürdürmek ve genişletmek konusunda anlaştığını belirtti.

Devrim Muhafızları sözcüsü "Sepah News" internet sitesine göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Irak heyetiyle görüşmesinde "General Kasım Süleymani'nin intikamını alacağını" söyledi.

Selami yaptığı konuşmada, “Irak evlatlarının bu yılın başında öldürülen Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in intikamını alacaklarından emin olduğunu” söyledi. Ülkesinin "Amerikan kuvvetlerinin Irak'tan çıkarılması gerekliliğine" inandığını söyleyen Selami, "Amerikan kuvvetlerinin Irak parlamentosunun kararlarına göre sınır dışı edilmesi gerekir, bu Irak halkının kararıdır” ifadelerini kullandı.

"IRNA"nın haberine göre, İran Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kurban,  Iraklı mevkidaşı Zeki Hüseyin'e ülkesinin "gelişmiş ülkelere benzer tarzda" Irak'la ortak bir helikopter üretmeye hazır olduğunu bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU