Rusya, Kızıldeniz’e iniyor: Sudan’da donanma üssü inşa edecek

Putin’in onayladığı tasarıya göre kurulacak üs nükleer kapasiteye sahip olacak

Putin, geçen sene Soçi'de düzenlenen Rusya-Afrika zirvesinde Afrikalı liderleri ağırlamıştı (AA)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sudan’da nükleer kapasiteye sahip bir askeri üs kurulması planını onayladı. Sudan’ın Kızıldeniz kıyısındaki liman kenti Port Sudan yakınlarında kurulacak donanma üssü, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında ülkenin Afrika’daki ilk önemli askeri üssü olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

300 askeri ve sivil personelin görev yapacağı üssün, Rusya’nın Afrika’daki etkisini artırarak Hint Okyanusu’ndaki operasyon kapasitesini genişletmesi bekleniyor. Üste karadan havaya nükleer füzelerin konuşlandırılacağı, en fazla 4 geminin aynı anda bulunabileceği, merkezin Rus personelin dinlenmesi ve yeniden ikmal amacıyla kullanacağı bildirildi. Üssün inşa edileceği merkezin Sudan tarafından ücretsiz olarak tahsis edileceği, Moskova’nın istediği silahları ve ekipmanları üsse taşımakta serbest olacağı beliriliyor.

Rusya'nın Suriye'deki Tartus Limanı'nda da benzer bir donanma üssü var. 

Putin, geçen sene Afrika’yla ilişkileri geliştirmeye yönelik Rusya-Afrika zirvesine başkanlık yapmış ve Güney Afrika’yla savunma işbirliği anlaşması kapsamında bu ülkeye iki nükleer bombardıman uçağı göndermişti. Bu adımlar, Rusya’nın 54 BM üyesi ülkenin bulunduğu, zengin mineral kaynaklarıyla dikkat çeken ve Rusya’nın askeri teknolojisi için önemli bir pazar olarak görülen Afrika’daki varlığını artırma hamlesi olarak nitelenmişti.

Kıta halihazırda Çin, ABD ve Fransa birliklerine ev sahipliği yapıyor. Afrika Boynuzu’ndaki Cibuti’de üç ülkenin de donanma üssü bulunuyor.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU