AİHM’de 37 Avrupa ülkesinden çok dosyası olan Türkiye, 16 yılda 295 milyon lira tazminata mahkum oldu

AİHM hatalı yargı kararları nedeniyle 2003-2019 yılları arasında Türkiye’yi toplam 295 milyon TL tazminata mahkum etti

1

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’ndaki görev değişikliği ve Berat Albayrak’ın istifasının ardından katıldığı partisinin il kongrelerinde yaptığı konuşmalarda ekonomi, hukuk ve demokraside yeni bir seferberlik başlatacaklarını açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de katıldığı bir sempozyumda “Hukukun güvenilirliği ekonominin de güvenilirliğini destekliyor. Adaletin tecellisi hem yerli hem yabancı yatırımcı için çok önemli” dedi.

Bakan Gül, Türkiye’nin AİHM’de en çok mahkum olmasına neden olan uzun tutukluluk ve adil yargılama ihlalleri hakkında ise "Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliller toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, 'Hadi tutuklayalım' olmaz" diyerek yargıya mesaj verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Gül’ün, yargıdaki sorunlara dikkat çeken çıkışları, Türkiye’nin son yıllarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum olduğu davaları gündeme getirdi.

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları hakkında “tazminat” kararı veren AHİM, son 16 yılda Türkiye’yi  295 milyon TL tazmiant ödemeye mahkum etti.

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberin göre, yargı mensuplarının kararları nedeniyle AİHM'in verdiği ihlal kararları sonucu vatandaşın cebinden yılda 18.5 milyon para çıktı.

Bu paraya, AYM'nin tazminat kararları ile yerel mahkemelerce hükmedilen, Balyoz-Ergenekon gibi davalarda yargılananlara ya da soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklama gibi tedbirlere maruz kalanlara ödenen tazminat miktarları ise dahil değil.

Tazminatların bu kararları veren hakimlere rücu edilmesine ilişkin CMK maddesi ise uygulanmıyor.

cumhuriyet.jpg
Fotoğraf: Cumhuriyet

 

Kılıçdaroğlu ve 8 gazeteciye tazminat ödenecek

AİHM son olarak, Cumhuriyet çalışanlarının açtığı davada “özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün” ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi, 8 gazeteciye 16'şar bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da grup toplantılarındaki konuşmalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tazminata mahkum edilmesine karşı AİHM nezdinde açtığı davayı kazanmıştı.

AİHM Türkiye'nin Kılıçdaroğlu'na 11 bin 685 Euro tazminat ödemesine hükmetti.

Rusya birinci Türkiye ikinci

AİHM'nin 2019 yılı istatistiklerine göre, mahkeme gündeminde 47 devlete ilişkin 59 bin 800 dava başvurusu var. En yüksek başvuru 15 bin 50 ile Rusya aleyhine bulunuyor. Türkiye ise 9 bin 250 başvuru ile ikinci sırada. Türkiye tek başına, aleyhlerine 7 bin 900 başvuru bulunan 37 Avrupa ülkesinden daha fazla ihlal iddiası ile karşı karşıya. İhlal kararlarının çoğu ifade özgürlüğüne ilişkin.

 

Sözcü, Independet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU