AİHM, Kılıçdaroğlu'nun şikayetini haklı buldu: 13 bin euro tazminat ödenecek

AİHM, Kılıçdaroğlu’nun "Erdoğan’ın açtığı davalarda verilen tazminat cezasına" ilişkin şikayetini haklı buldu. Mahkeme, Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin Erdoğan'ı özel hayatını doğrudan hedef almadığını kaydetti

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de aleyhine açtığı iki davada verilen para cezasına ilişkin yaptığı şikayeti karara bağladı.

Euronews'in haberine göre, AİHM, para cezasına mahkum olan Kılıçdaroğlu'nun yaptığı başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal ettiğine hükmetti.

13 bin euro tazminat ödenecek

AİHM kararı gereği Türkiye, Kılıçdaroğlu'na mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 13 bin euro tazminat ödeyecek.

AİHM'in açıkladığı gerekçeli kararda, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının güncel konulara ilişkin olduğu ve Erdoğan’ın özel yaşamını doğurdan hedef almadığı kaydedildi.

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaları TBMM üyesi olarak ve TBMM çatısı altında yaptığı ifade edilen gerekçeli kararda, “ifade özgürlüğünün herkes için önemli olmakla birlikte halkın oylarıyla seçilmiş bir üye için daha önemli olduğu” hatırlatıldı.

Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan aleyhine sarf ettiği ifadelerin sert ve saldırgan göründüğü kabul edilen gerekçeli kararda buna rağmen bunların Erdoğan'ın savunduğu siyasi tavırla ilgili tartışmaları teşvik etmeyi hedeflediği ve ayrıca bunların siyasetçilerin tartışma sırasında kullandığı siyasi saldırı olarak görülebileceği yorumu yapıldı.

Kararda, kamu çıkarı gözeterek, siyasetçinin bir dereceye kadar tahrik ve abartı hakkını kullanabileceği ifade edildi ve son olarak yerel mahkemenin verdiği maddi tazminat cezasının miktarının, diğer siyasetçilerin eleştiri yapma haklarını caydırmaya yönelik olabileceği uyarısında bulunuldu.

Ne olmuştu?

Kılıçdaroğlu, 2018 yılında yaptığı başvuruda, 2012 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan’ı aleyhine yaptığı iki konuşma nedeniyle para cezasına çarptırılmasıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu, 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM’deki grup toplantısında Tortum hidroelektrik santralini protesto edenlerle ilgili mahkeme kararı, Deniz Feneri davası ve Uludere ile ilgili yaptığı konuşmalarda Erdoğan’ı eleştirmişti.

Türkiye’de mahkemeler, Erdoğan’ın “kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı” gerekçesiyle yaptığı başvurularda CHP lideri maddi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU