Kuytul’dan adalet eleştirisi: Hepiniz suçlusunuz

Adalet Bakanı Gül’ü eleştiren Kuytul, “Suçu, hakimlere savcılara atacaklar, onları günah keçisi yapacaklar” dedi

Furkan Vakfı'na yönelik davada “terör örgütüne yardım”, “terör örgütü propagandası”nı suçlamasından beraat eden ve 22 ay tutuklu kalan Alparslan Kuytul, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yargıda reform açıklamalarını eleştirdi.

YouTube kanalında yayınlanan videoda Kuytul, iktidarın adalet konusunda yaşanan sorunlar için hakim ve savcıları suçlayacağını ifade ederek “Şimdi hakimleri mi suçluyorsun? Onlar da suçlu, hakim de elini masaya vuracaktı; 'Burada hakimi benim' diyecekti. Hepiniz suçlusunuz.” dedi.

“Yeni mi fark ettin?”

Kuytul’un açıklamaları şöyle:

Ülkede son 4-5 yıldır insanlar 'Adalet' diye bağırıyor. Yüz binlerce insana haksız işlem yaptınız, milyonların gözünü korkuttunuz, herkes yargının bağımsız olmadığını çok iyi biliyor. Siyah gözlüklülerin hakimlere gelip talimat verdiğini çok iyi biliyor. Bakan sanki bunu yeni öğrenmiş gibi bu ifadeleri kullanıyor, sen hakimlerin baskı altında olduğunu yeni mi fark ettin? Barolar Birliği Başkanı; 'Türkiye'de halkın yüzde 80'i adalete güvenmiyor.' demişti. Yüzde 20 de işi adliyeye düşmediği için güveniyor, halimiz bu.

“İtiraf etmiş oldu”

Bakan'ın bu konuşması, birilerinin hakimlere talimat verdiğini gösteriyor. Bunu itiraf etmiş oldu ve öyle zannediyorum ki, devranın değişeceğini görüyorlar. Devran değişip güç başkalarının eline geçtiğinde, zaten ben demiştim, zamanında böyle bir konuşma yapmıştım, diyecekler. Ancak kimse bunlara kanmıyor.

“Bu zulümlerden sen sorumlusun”

Kaç yıldır Adalet Bakanlığı yapıyorsun ve bütün bu zulümlerden sen sorumlusun. İstediğin kadar günah çıkarmaya çalış. Bu günahın altından kalkamazsın. Yüz binlerce insana zulmedildi ve sen seyrettin. Şimdi bu lafları söyleyerek kurtulamazsın.

“Onları günah keçisi yapacaklar”

Suçu, hakimlere savcılara atacaklar, onları günah keçisi yapacaklar. Emre göre karar veren hakimlerin, savcıların kulakları çınlasın; satıldınız. Yarın devran değiştiğinde, biz yapmadık hakimler, savcılar yaptı, diyecekler. Sizin bakanlığınız döneminde, Türkiye tarihinde görülmemiş hukuksuzluklar yaşandı. Darbe dönemlerinde bile bu kadar olmadı.

“Türkiye tarihine geçtin”

Hapse girenlerin hepsi, hakkında işlem yaptıklarınızın hepsi size her gün küfrediyor. Böyle olmayacağını yeni mi anladın? Sen bakandın. Senin döneminde oldu. Türkiye'nin tarihine geçtin. Senin döneminde yapılan zulüm hiçbir bakan döneminde olmadı.

“İstifa etseydin”

Şimdi, ben ne yapayım, ben de istemezdim, mi diyorsun? İstifa etseydin. Böyle olmaz, bu zulümdür, ben adalet bakanıyım, adaleti sağlamakla görevliyim, deseydin. Adaleti sağlayamayacaksam ben bu koltukta oturmam, deseydin. O koltuğu bıraksaydın. O koltuğun seni bırakacağını mı anladın yoksa? Sen bırakamadın, şimdi o koltuk mu seni bırakacak yoksa? O yüzden mi şimdi böyle konuşuyorsun?

“Geliyor bir siyah gözlüklü…”

Bu dönem tarihe böyle geçti. Sizin 5-6 yıldır yaptığınız zulümlere lanet olsun. Memlekette ne adalet bıraktınız, ne huzur bıraktınız. Herkesi kendinden korkar hale getirdiniz, hakimi savcıyı suçluyor şimdi, hakim savcı ne yapsın? Geliyor bir siyah gözlüklü; gözünde gözlük, elinde kimlik, cebinde silah, diyor ki; şunları tutukla şunları bırak. Yapmasın da görsün, ertesi gün Şırnak'a tayini çıkıyor, mu çıkmıyor mu? Sen bu düzeni meydana getirdin. Şimdi hakimleri mi suçluyorsun? Onlar da suçlu, hakim de elini masaya vuracaktı; 'Burada hakimi benim' diyecekti. Hepiniz suçlusunuz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU