Bloomberg: Pompeo, Çavuşoğlu'na "Benimle görüşmek istiyorsan İstanbul'a gel" dedi

Çavuşoğlu'nun Ankara'ya gelme davetini reddeden Pompeo'nun bunun yerine Çavuşoğlu'dan kendisiyle görüşmek için İstanbul'a gelmesini istediği iddia edildi

Fotoğraf: AA

ABD'de Joe Biden'a karşı girdiği başkanlık yarışını kaybeden Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo veda turu niteliğindeki 7 ülkeye ziyaretine Türkiye'yi de dahil etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeyi programına almayan Pompeo'nun Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile görüşeceğini duyurması yeni bir tartışma yarattı.

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, ABD Dışişleri'nden üst düzey bir yetkilinin bakanın Türkiye’deki güzergahının Türk liderlerle görüşmeyi reddettikleri anlamına gelmediğini söylediğini aktardı.

Adının açıklanmaması kaydıyla Bloomberg'e konuşan bir Türk yetkili ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara'ya gelme davetini reddeden Pompeo'nun bunun yerine Çavuşoğlu'dan kendisiyle görüşmek için İstanbul'a gelmesini istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk yetkili, Balan Çavuşoğlu'nun Pompeo'nun bu tavrına gücendiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun makamının söz konusu iddiayla ilgili Bloomberg'e yorum yapmayı reddettİği kaydedildi.

ABD Dışişleri'nin açıklaması

ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada Pompeo'nun, Türkiye haricindeki her ülkede üst düzey temaslar yapacağı, İstanbul'a yapacağı ziyarette ise sadece Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşeceği duyurulmuştu.

Aynı açıklamada, Pompeo'nun Ortodoks dünyasının ruhani lideri ile Türkiye ve bölgede dini konuları ele alarak, ABD'nin tüm dünya genelinde dini özgürlükler konusundaki güçlü duruşunu vurgulayacağı kaydedilmişti.

 

 

Bloomberg, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU