Denizlerin derinlerindeki 10 ilginç yaratık

Canlılardan bazıları, uzun süredir hiç değişmemiş vaziyette

Yarı saydam taraklı, 600 metrede görüntülendi (NOAA)

Dünyada hemen hemen her gün yeni bir teknolojik gelişme duyuruluyor ve insanlık artık uzaya gidip gelme noktasına dahi geldi. Ancak bütün bunlar olurken denizlerin derinlikleri gizemini hala koruyor. Buralarda belli başlı araştırmalar yapılsa da Dünya'nın çoğunu kaplayan bu su kütlelerinin diplerinde nelerin bulunduğu hakkında çok az şey biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve birkaç kuruluşun şimdiye kadar yaptığı çalışmalar, denizlerin derinlerine biraz da olsa ışık tutuyor.

Gizmodo'nun çalışmalardan derlediği 10 ilginç canlı:

Derin denizlerde yaşayan denizanası

Dünyanın bilinen en derin noktası Mariana Çukuru’nun yakınlarında tespit edilen bu deniz anasının görüntüsü 2016’ya ait. Muhtemelen Crossota cinsine ait bir hydromedusa olduğu belirtilen bu canlı, bilim kurgu filmlerinden çıkma görüntüsüyle dikkatleri çekiyor.

 

ezgif-6-bba551c6ec91.jpg
(NOAA)

 

Sifonofor

Epey uzun görünen bu yaratık, aslında birçok küçük deniz canlısının bir araya gelip tek vücut olarak hareket etmesiyle oluşuyor. Bu şekilde metrelerce uzunluğa kavuşabilen bu canlılar, işbirliği yapıp etraflarında bulunan iğneli dokunaçlarla avlanıyor.

 

ezgif-6-f92250be294d.jpg

(Schmidt Ocean Institute)

 

Dumbo ahtapotu

Grimpoteuthis olarak da bilinen şemsiye ahtapot cinsi bu canlı 3 bin ila 4 bin metre derinlikte yaşıyor. Fotoğraftaki görüntü 2014’te Meksikta Körfezi’nde çekilirken bacaklarının vücuduna sarıldığı bu duruşu o ana kadar hiç görülmemişti.

 

ezgif-6-a64debfc0fd1.jpg

(NOAA)

 

Deniz hıyarı

Enypniastes cinsine ait deniz hıyarıysa Güney Okyanusu’nda kameralara yakalandı. İsmi benzediği hıyardan gelen bu canlılar, yiyecek bakımından zengin bölgeler bulma umuduyla suda süzülüyor.

 

ezgif-6-adb3c74c7d42.jpg

(NOAA)

 

Lobate taraklısı ya da Taraklı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve araştırmacılar, fotoğraftaki yaratığın ne olduğu konusunda tam olarak emin değil. Bir tür taraklı olduğunu düşünen bilim insanları dünyada en uzun geçmişe sahip canlılardan biri olan yaratığın bu görüntüsünü, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Malulu Denizaltı Dağı’nın yakınında yakaladı.

 

lobate-800.jpg

(NOAA)

 

Polipler

Denizanalarıyla akraba olan polipler, vazoya benzeyen görüntüleriyle kendilerini bir kayaya sabitleyip, dokunaçlı ağzıyla yakınından geçen yiyecekleri kapmaya çalışıyor. Fotoğratakiyse, Amerikan Samoası ve Cook Adaları arasındaki Leoso Denizaltı Dağı'nda yakalandı.

 

maxresdefault.jpg

(NOAA)

 

Tesbih böceği

 

Yetişkin bir insan ayağı büyüklüğüne kadar ulaşabilen deniz tespih böcekleri, pill bugs (hap böcekleriyle) yakından akrabadır. Bir kere beslendikten sonra hiçbir şey yemeden bir seneyi aşkın süre durabilen bu yaratıklar, derin denizlerdeki ilginç olayların iyi bir örneği.

 

ezgif-6-ec1ba09d2c25.jpg

(NOAA)

 

Deniz örümceği

Johnston Mercan Adası’nda yaklaşık bin 500 metre derinlikte kameralara yansıyan bu örümcek, Colossendeiade familyasına mensup.

july22-2-800.jpg
(NOAA)

 

Brisingida deniz yıldızı

Bu tür deniz yıldızlarının beslenmek için kullandığı 6 ila 16 uzun kolu bulunuyor. Fotoğraftaki örnekse, 2013'te Manning Denizaltı Dağı'nda toplanmış. Brisingida deniz yıldızları 2 bin metreye kadar inebiliyor.

 

manningstar_600.jpg
(NOAA)

 

Cam süngeri

Hexactinellids olarak da bilinen bu sünger türünün iskeleti, camın da yapımında kullanılan silikadan oluşuyor. Bu örnek, yine Johnston Mercan Adası’nın yakınlarında görüldü.

ezgif-6-95ec800e67cf.jpg
(NOAA)​​​

 

Independent Türkçe, Gizmodo

DAHA FAZLA HABER OKU