Mahkeme, Yargıtay kararını tanımadı, ÇHD'li Kozağaçlı'nın dosyası birleştirilmedi

Yargıtay, ÇHD davasında Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'e verilen cezaları suç vasfı yönünden bozdu ancak 18. ACM, dosyayı yetki yönünden incelenmek üzere istinafa gönderdi. Kozağaçlı ve Timtik'in tutukluluğu devam edecek

Fotoğraf: Twitter

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarına verilen cezaların bir kısmının 15 Eylül'deki Yargıtay kararıyla bozulmasının ardından ilk duruşma İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin örgüt üyeliği suçundan ceza verdiği Selçuk Kozağaçlı ve Barkin Timtik, 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada örgüt yöneticiliği suçlamasıyla yargılanıyor.

Yargıtay'ın bozma kararında, avukat örgüt üyeliği suçundan cezalandırılan Ezgi Çakır hakkında, örgüte yardım etmek suçlamasıyla ceza verilmesi gerektiği belirtildi.

Ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in vefat etmesi nedeniyle hakkındaki dava düştüğü için bozma kararı verildi. 

14 avukatın cezası onandı

Yargıtay, iki mahkemedeki davaların birleştirilerek, delillerin bir arada değerlendirilmesi gerektiğini belirtti ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Ezgi Çakır'a verdiği cezayı suç vasfı yönünden, Ebru Timtik hakkındaki cezayı ise vefat nedeniyle bozdu.

Davada yargılanan diğer 14 avukat hakkında verilen cezalar ise, Yargıtay tarafından onandı. 

Mahkeme, incelenmesi için istinafa gönderdi, tutukluluk devam edecek

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11 Kasım'da görülen duruşmada, mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararını tanımayarak, yetki yönünden incelemesi için dosyayı istinaf mahkemesine gönderdi.

Bir sonraki duruşma 7 Nisan 2021'e ertelenirken, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 18 avukata şu cezalar verilmişti:

Barkın Timtik: 18 yıl 9 ay

Özgür Yılmaz: Örgüt üyeliği suçundan 13,5 yıl

Ebru Timtik: Örgüt üyeliği suçundan 13,5 yıl

Behiç Aşçı, Şükriye Erden: Örgüt üyeliği suçundan 12 yıl

Selçuk Kozağaçlı: Örgüt üyeliği suçundan 10 yıl 15 ay

Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten: Örgüt üyeliği suçundan 10 yıl 6 ay

Aycan Çiçek, Naciye Demir: Örgüt üyeliği suçundan 9 yıl

Ezgi Çakır: Örgüt üyeliği suçundan 8 yıl

Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen: Örgüte yardım suçundan 3 yıl 9 ay

Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir: Örgüte yardım suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün

Ne olmuştu? 

Yargıtay, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından örgüt üyeliği suçunu işlediği gerekçesiyle 10 yıl 15 ay hapis cezası alan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile örgüt yöneticiliği suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası alan Barkın Timtik'e verilen cezaları, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davalarını gerekçe göstererek bozmuştu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU