Bilim insanları evrenin 10 milyar yılını araştırdı: "Gittikçe ısınacak"

Bilim insanlarının geçen yıl uzaya gönderilen Spektr-RG adlı uzay teleskobunun elde ettiği verilerle oluşturduğu uzay haritası (Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü)

Bilim insanları evrenin yaşlandıkça daha da ısındığını söyledi.

Yeni araştırma, evrenin "termal tarihini" öğrenebilmek için son 10 milyar yıldaki sıcaklığını araştırdı.

Araştırmacılar, bu süre zarfında tüm kozmosun ortalama gaz sıcaklığının 10 kattan fazla arttığını keşfetti. Şu an evrenin sıcaklığı yaklaşık iki milyon santigrat derece.

Geçen ay Astrophysical Journal'da yayımlanan araştırma, evrenin geniş ölçekteki yapısı üzerine yaptığı çalışmalarla 2019 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Jim Peebles'in çalışmasına dayanıyor ve onu doğruluyor. Isınma, bu yapının ve galaksilerle galaksi kümelerinin hareketiyle zamanla nasıl değiştiğinin bir sonucu.

Çalışmanın baş yazarı Yi-Kuan Chiang, "Evren evrildikçe, yerçekimi de uzaydaki karanlık maddeyi ve gazı galaksilere ve galaksi kümelerine doğru çekiyor" dedi.

Bu çekim sert oluyor, o kadar sert ki darbe alan ve ısınan gaz miktarı giderek artıyor.

Evrenin sıcaklığını kontrol etmek isteyen araştırmacılar, onun Dünya'dan uzakta ne kadar olduğuna dair tahmin yürütmelerini (ki bu gözlemlendiğinde fiilen zamanda geriye bakmaktır) sağlayacak bir yöntem tasarladı ve bulgularını hem fiziksel hem de zamansal açıdan daha yakınımızda gözlemlenen ısıya dair tahminlerle karşılaştırdı.

Ölçümler ışığın farklı özelliklerinin kullanılmasıyla elde edildi. Araştırmacılar "kızıla kayma" etkisini, yani ışığın evrende yaptığı yolculuğun uzaması sonucu daha kırmızı hale gelmesiyle oluşan etkiyi kullanarak mesafeyi değerlendirebildi ve yine aynı ışıktan gelen sıcaklığı ölçebildi.

İkisi arasındaki farksa zaman içindeki değişimi anlamalarını sağladı. Bulgular evrenin gerçekten de ısındığını ve bu ısınmanın muhtemelen zamanla devam edeceğini gösterdi.

Johns Hopkins'te fizik ve astronomi profesörü Brice Ménard, "Evren tarihi boyunca sıcaklıkları ölçtük" dedi.

Zaman geçtikçe, tüm bu galaksi kümeleri giderek daha çok ısınıyor çünkü yerçekimi onlara doğru gittikçe daha fazla gaz çekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU