Boris Johnson'ın kafasını karıştıran soru: Biden, Obama'yı büyükelçi mi yapacak?

Johnson 2016'da Winston Churchill’in büstünün Oval Ofis'ten kaldırılmasına tepki göstererek Obama'yı hedef almıştı

Boris Johnson belediye başkanlığı döneminde Türkiye dahil birçok konuda gaflara imza atmıştı (AFP)

Birleşik Krallık (BK) basını, ABD'de çekişmeli bir rekabetin ardından başkan seçildiği açıklanan Joe Biden'ın bir dönem başkan yardımcılığını yaptığı Barack Obama'yı BKye büyükelçi olarak atayabileceğini konuşuyor.

BK Başbakanı Boris Johnson açısından "zorluk çıkarabilecek" atama söylentisini gündeme getiren Express gazetesi, Biden'ın geçiş sürecinde oluşturacağı kabinede kimlerin yer alacağını belirlemeye çalışırken diplomatik vazifelerden birine de eski yol arkadaşı Obama'yı düşündüğü iddiasına yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, mevcut ABD Başkanı Donald Trump'la Johnson arasındaki ilişkilerde esen olumlu havanın, Brexit karşıtı Biden'ın BK'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına dair görüşmelerin sonucuna göre ikili ticaret anlaşmalarına vereceği kararla değişebileceği kaydedildi.

Bunun üstüne Johnson'ın zamanında ettiği bazı lafların sorun olabileceğini yazan Express, Obama'nın büyükelçi olarak gelmesi halinde yeni sıkıntıların kapıda beklediğini belirtti.

Londra yönetimi Biden'ı önümüzdeki yıl resmi bir ziyaret için davet etmeyi planlarken, Sunday Times gazetesine konuşan bir kaynak ise "Bazı gayri resmi görüşmeler yapılıyor" dedi.

Buna göre Muhafazakar Partili parlamenterler arasında Biden'ın bir ismi büyükelçi olarak yollayacağının ve bu kişinin Obama olabileceğinin konuşulduğu ifade edildi.

Gazeteye açıklama yapan kaynaklardan biri, "Teşekkür minvalinde Obama'dan böyle bir görevin istenme ihtimalini duydum" dedi. Bununla birlikte aynı kaynak, Ocak 2021'de göreve başlayacak Biden yönetiminin şu için önceliğinin kabine olduğunu da söyledi.
 


Express gazetesi Obama'nın büyükelçi olarak atanmasının Johnson'ın geçmişteki sözleri dikkate alındığında zorluk çıkarabileceğini belirtti.

Boris Johnson 2016'da Londra Belediye Başkanı olduğu sırada, Obama yönetiminin BK'nin savaş dönemi lideri Winston Churchill'in büstünü Oval Ofis'ten kaldırtma kararına tepki göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:

Kimleri bunun Britanya'ya karşı bir hakaret olduğunu söylüyor. Kimileri de bunun, yarı Kenyalı bir başkanın atalarının, Churchill'in ateşli savunucusu olduğu Britanya İmparatorluğu'ndan duyduğu nefretin simgesi olduğunu söylüyor.

Britanyalı siyasetçinin Obama'nın babasının Afrikalı kökenine gönderme yaparak "yarı Kenyalı" sözünü kullanması yoğun eleştirileri beraberinde getirmişti.

Johnson'ın daha önce yaptığı bu tarz çıkışlar, ABD başkanı seçilen Biden'ı tebrik etmek için aramasının ardından yeniden gündeme getirilmişti.



Independent Türkçe, Express

DAHA FAZLA HABER OKU