Ay'da su bulması ne anlama geliyor?

Dünya'nın uydusuna suyun nasıl ulaşmış olabileceğine dair birkaç teori var

NASA'nın Ay'daki son keşfi bilim dünyasında heyecan yarattı (Reuters)

NASA Ay’ın aydınlık tarafında bulunan suyun şimdiye kadar inanılandan çok daha fazla olduğunu duyurdu. Bu keşif, NASA'nın Dünya yüzeyinden 13 kilometre yükseklikte düzenli olarak uçurduğu bir teleskopun gözlemlerinin sonucu.

NASA'nın Kızılötesi Astronomi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) bulguyu doğruladı, bu da suyun Ay’ın sadece soğuk ve gölgeli yerlerinde değil her yerinde bulunabileceğinin göstergesi.

Dünya’dan görülebilen kraterlerden Clavius Krateri’inde su moleküllerinin kanıtları bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşif, hem bilim insanlarını hem de Ay’a dönüş savunucularını en hafif tabirle heyecanlandırdı. Bilim insanları suyun Güneş ışınlarının yakıcılığı altında Ay’ın yüzeyinde nasıl belirdiği hakkında tahminde bulunuyor. Dünya'nın tek doğal uydusuna suyun nasıl ulaşmış olabileceğine dair birkaç teori var. Ay'ın yüzeyine yağan mikro meteoritlerin çarpma etkisiyle su biriktirebilecekleri de buna dahil. Ya da belki Güneş’in rüzgarından taşınan hidrojen topraktaki oksijen mineralleriyle etkileşime girerek hidroksil oluşturuyor.

Bilim insanları suyun nasıl birikip depolandığını da merak ediyor.
 


SOFIA'nın su birikintilerini bulmak için Ay’ın diğer alanlarını görüntülemekle görevlendirilmesi dışında, keşfin pratik sonuçları henüz belli değil. Space News'in belirttiği gibi NASA, Ay’ın güney kutbu yakınına inme ve sonunda orada bir üs kurma hedefini değiştirmiyor. Bu bölgede sürekli karanlık kalan kraterlerde muazzam miktarda su buzu bulunmakta. Ayrıca Ay’ın güney kutbu, Güneş enerjisi toplayıcıları inşa etmek için mükemmel, Güneş ışığı alan dağlık arazilere de sahip. Ay'ın aydınlık tarafındaki su keşfinin pratik anlamda ne anlama geldiği, henüz cevaplanmamış bir soru. Ay’ın tüm yüzeyinde mevcut mu? Eğer öyleyse hangi miktarlarda? Son olarak da, geleceğin Ay kaşifleri için faydalı olacak miktarlarda su çıkarılabilir mi? İlk Apollo astronotları Ay’da yürüdüklerinde yaygın düşünce Dünya'nın en yakın komşusunun kupkuru olduğuydu. İnsanların 1972'de Ay’a gitmeyi bırakmasının ve o zamandan beri geri dönmemesinin nedenlerinden biri de bu inançtı.

İronik bir şekilde tüm olanlar bir NASA görevi sonucunda değil, Stratejik Savunma Girişimi'ni desteklemek için yörüngeye yerleştirilen Clementine uzay sondasının Ay kutuplarında su buzu belirtileri bulmasıyla değişmeye başladı. Daha sonra hem NASA hem de Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından başlatılan Chandrayaan-1 gibi uluslararası uzay kurumları tarafından başlatılan görevler, değerli su buzunun varlığını doğruladı. Bu robotik görevlerin birçoğunda şu ya da bu şekilde çalışmış ve sonrasında hayatını kaybetmiş olan Dr. Paul Spudis, suyun Ay üzerindeki olası etkilerini ve bunun Ay keşiflerinin yanı sıra elbette uzayın derinliklerine yapılan yolculukları nasıl daha ileriye götürebileceğini anlayan ilk kişiydi.

Ay, uzay tabanlı bir sanayi devriminin temeli haline gelebilecek kadar çok sayıda kaynağın yer aldığı bir mahzen. Sadece su, her şeyi mümkün kılan bir kaynak olacak. Su içilebilir ve tarım için kullanılabilir. Su roket yakıtına dönüştürülebilir ve Ay'ı Güneş sisteminin derinliklerine, Mars'a ve ötesine giden uzay araçları için yakıt ikmalinin yapıldığı bir durak haline getirebilir. Yani Ay’daki su altından daha değerlidir. Bu, Dünya’nın sınırlarının ötesinde bir hayatın mümkün olmasını sağlayacak.

* Mark Whittington, Wall Street Journal, Forbes, The Hill, USA Today, LA Times ve Washington Post gibi yayınlarda uzay ve siyaset üzerine yazmaktadır.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

thehill.com/opinion/technology

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Delal Tüy

DAHA FAZLA HABER OKU