HDP'li Paylan'dan "istifa" değerlendirmesi: Saray içi darbe yapıldı

Paylan açıklamasında "Hedef şaşırtma çabası var. Hedefi biz de kaybetmeyelim. Sonuç olarak, bütün bu krizin sorumlusu Erdoğan’dır" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından istifa paylaşımı yapmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da istifa açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede sorunun "tek adam rejimi" olarak adlandırdığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde olduğunu savundu.

"Albayrak ve Erdoğan bu krizin baş sorumlularıdır"

Paylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi bir şirket gibi yönetmek istediği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Ancak bunu kötü yönetilen bir aile şirketine dönüştürdü. Saray içi entrikalarla ülke iki yıllık hem siyasi hem de ekonomik bir kriz sürecine girdi. Berat Albayrak ve Tayyip Erdoğan bu ekonomik krizin baş sorumlularıdır. Tek adam rejimi sürdüğü sürece birtakım bürokratlar veya bakanlar görevden alınabilir ancak bu hiçbir şeye çare olamaz" diye konuştu.

İstifanın, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınarak yerine Naci Ağbal'ın atanması sonrası yaşanmasının tesadüf olmadığını ileri süren Paylan, “Bu konuda belli ki Berat Albayrak'a karşı bir saray içi darbe yapıldı" ifadelerini kullandı.

Paylan açıklamasına şöyle devam etti:

Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal'ın getirilmesinden belli ki Berat Albayrak'ın haberi yoktu veya Ekonomi Kurulun'a Nihat Zeybekçi'nin getirilmesinden haberi yoktu. Bu da kendi alanına bir darbe olarak gördü belli ki Berat Albayrak ve istifasını sundu. Yani bu açıdan Berat Albayrak'ın bir tasfiye operasyonuyla karşı karşıya kaldı ve ‘devr-i sabık' olarak yani biri dönemin, bir çöküşün, bir yıkıntının müsebbibi olarak hem Merkez Bankası Başkanı ortaya kondu hem de Berat Albayrak. Ama burada hedef şaşırtma çabası var. Hedefi biz de kaybetmeyelim. Sonuç olarak, bütün bu krizin sorumlusu Erdoğan'dır. Berat Albayrak'ı da oraya atayan odur, damadını. Merkez Bankası Başkanını da atayan odur. Hesap verilmesi gerekiyorsa Erdoğan'ın hesap vermesi gerekir. Ve ülkeyi bıraktığı bu ekonomik ve siyasi kriz içinde bir an önce istifa etmesi gerekir.

Sorunun Merkez Bankası başkanının görevden alınması ya da Albayrak'ın istifasıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Paylan, "“Bu anlamda sorunun çözülebilmesi için Berat Albayrak'ın değil, Erdoğan'ın istifa etmesi ve ülkeyi bir an önce erken seçime götürmesi gerekir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasını paylaştı

Paylan, istifanın ardından sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim" ifadelerini kullandığı bir video paylaşmıştı.

Paylan paylaşımıda şu ifadeleri kullandı:

Ekonomik krizin baş sorumlusu; Dün Merkez Bankası Başkanını, bugün Damadını görevden aldı. Dediği gibi: “Bu işin sorumlusu sensin, sen!”

 

Paylan daha sonra yaptığı bir paylaşımda da "Derin bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Ekonomiden sorumlu bakan istifa etmeyi bile beceremiyor. Saray içi entrikalar, 83 milyon vatandaşımızın geleceğini karartıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Mezopotamya Ajansı, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU