İsrail'den Donald Trump'a "iş teklifi"

Kudüs'teki belediyenin paylaşımı, apar topar Facebook'tan silindi

Trump, 22 Mayıs 2017'de ziyaret ettiği Ağlama Duvarı'na not bırakmıştı (Reuters)

ABD'de Joe Biden'ın seçimlerdeki zaferini açıklamasının ardından Beyaz Saray'dan ayrılması beklenen Donald Trump'a ne olacağı sorusu, İsraillileri de meraka soktu.

Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyarak başta Filistin olmak üzere Ortadoğu'daki pek çok devletin tepkisini çeken Trump'a, bu kentin belediyecileri talip. 

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi'nin Facebook sayfasında yayımlanan bir gönderide şu ifadeler kullandı:

Takipçimiz Donald J. Trump'ın dikkatine, endişe etmene gerek yok! Yeni Kudüs iş ilanları sitemiz her gün kayda değer tekliflerle güncelleniyor ve Kudüs'ü yeniden harika yapacak. (İşin aslı, hep harikaydı.)


Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Jerusalem Post'a konuşan belediye sözcüsü, sehven yapılan paylaşımın hemen kaldırıldığını ifade etti. 

Biden'ı kutlayan Netanyahu'nun profilinde hâlâ Trump var

Diğer yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Joe Biden'ı tebrik etti. Netanyahu'nun Demokrat aday yerine Trump'ın başkan seçilmesini istediği genel kabul gören bir düşünceydi. İsrail Başbakanı'nın mevcut ABD Başkanı'yla yaptığı görüşmenin fotoğrafını Twitter profilinin tepesinden silmemesi dikkat çekti. 
 


Kudüs, Filistinlilerden koparılıyor

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan 400 bini aşkın Filistinlinin dörtte biri, İsrail'in 2003'te inşa ettiği Ayrım Duvarı nedeniyle şehrin diğer bölgelerine geçemiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrım Duvarı aynı zamanda Batı Şeria'daki 3 milyona yakın Filistinlinin de Doğu Kudüs'e geçişini engelliyor.

Abluka altındaki 2 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nden de kimse ne Batı Şeria'ya ne de Doğu Kudüs'e geçebiliyor. Böylece Doğu Kudüs, tarihi hinterlandından koparılarak Filistinlilerden izole ediliyor.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU