Biden'ın planı ortaya çıktı: "Kararname yağdırarak" Trump'ın yaptıklarını iptal edecek

Biden'ın hayata geçirmeyi planladığı kararlar bölünmüş durumdaki Kongre'ye takılabilir

Trump’tan farklı olarak Biden’ın hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kesimle ortak bağlar kurmaya çalışması bekleniyor (Reuters)

Rakibi ABD Başkanı Donald Trump karşısında zafer kazanan Joe Biden, ilk iş olarak Trump yönetiminin politikalarını değiştirecek.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’dan görevi devralan Trump, Beyaz Saray’daki ilk döneminde birçok tartışmalı karara imza atmıştı.

ABD başkanı, Obama’nın çevre konusundaki çalışmalarının altını oyarak ülkeyi Paris Anlaşması’ndan çıkarmış, santral ve sondajların sera gazı salımını sınırlandıran kuralları gevşetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump ayrıca enerji şirketlerine petrol borusu döşeme izi vermiş ve Kuzey Kutbu, Pasifk ve Atlanti okyanuslarında yeni sondaj çalışmalarına izin vermeyi önermişti.

Pandemiye ilişkin ciddiyetsiz tavrı ve yanlış bilgilendirmeleriyle günem olan Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) ayrıldığını da açıklamıştı.

Obama’nın Kongre üzerinden değil de başkanlık kararnamesiyle yürürlüğe koyduğu uygulamalar, tam da bu nedenle Trump tarafından hızlıca yürürlükten kaldırılabilmişti.

Şimdi aynı durum Trump’tan görevi devralacak Biden için de geçerli olabilir.

Trump tartışmalı kararları Kongre yerine başkanlık kararnameleriyle uygulamaya koyduğu için Biden görevi devraldığına bunları hızlıca değiştirebilir.

Yeniden çevreci politikalar

Biden Paris Anlaşması’na yeniden katılacaklarını, ABD’yi 2050’de karbon salımını sıfıra indiren bir ülke haline getirmek için gerekli uygulamaları yapacağını söylemişti.

Biden’ın kampanyasına yakın bir isim, Biden göreve geldiğinde ülkeyi yeniden DSÖ’ye üye yapacağını da belirtti.

Buna ek olarak Biden’ın çoğunluğu Müslüman birçok ülkeye Trump yönetiminin uyguladığı seyahat yasağını kaldırması da bekleniyor.

 


Seçim kampanyasında öncelikli olarak pandemiyle ilgili tedbir ve uygulamaları iyileştireceğini söyleyen Biden, pazartesi günü koronavirüs özel birimi kurmayı planlıyor.

Beyaz Saray’da takip edilecek yeni etik ilkeler belirlemeyi de planlayan Biden, görevi devraldığında kendi yönetiminden herhangi birinin Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmaları etkileyecek eylemlerde bulunmasını yasaklayan bir kararname imzalayacağını da vaat etmişti. 

ABD’nin Delaware eyaetinden senatör Christopher A. Coons, uzun süredir Biden’ı destekleyen bir isim olarak yeni ABD başkanının hedeflerini şöyle özetledi:

Biden, ülkeyi Trump’ın karmakarışık yaklaşımı nedeniyle çok daha feci hale gelen pandemiden kurtarmayı, ekonomimizi daha sürdürülebilir ve kapsayıcı şekilde yeniden inşa etmeyi, ayrımcılık ve eşitsizlikle mücadele etmeyi hedefliyor. 

Biden’ın bu değişiklikleri yapabilmesi için en sağlam yol Kongre’nin onayını almak.  

Öte yandan, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bölünmüş bir Kongre, Biden’ı amaçladığı değişiklikleri öngördüğü hızda ve sağlamlıkta yapmak konusunda zorlayabilir.


Independent Türkçe, Reuters, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU