Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Müslüman kız çocukları hakkında "yalan haberler" yaymakla suçlandı

Fransız lider, Financial Times'a bir mektup yazdıktan sonra eleştirilerin hedefi oldu

Emmanuel Macron 29 Ekim'de Nice'deki Notre-Dame de l'Assomption Bazilikası önünde bıçaklı bir adamın kilisede üç kişiyi öldürmesinin ardından basına açıklama yapmıştı (AFP

Fransa'da üç yaşındaki Müslüman kız çocuklarının "ülkenin değerlerinden nefret ederek büyütüldüğünü" ve yüzlerini tamamen örtmeye zorlandığını iddia eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "yalan haber" yaymakla suçlandı.

Fransız lider, suiistimal edilmiş çocukların karşı cinsten çocuklardan uzak tutulduğu, kanunsuz banliyölerden oluşan bir tasvir çizdi.

Macron ayrıca her an bıçakla saldırıya geçebilecek "yüzlerce radikalleşmiş birey" olduğunu ileri sürdü.

Financial Times'a (FT) yazdığı bir mektupta Macron, "Üç veya dört yaşındaki küçük kız çocuklarının tamamen örtülü olduğu mahalleleri ziyaret edin" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Macron bu çocukların hepsinin “erkek çocuklardan ayrı tutulduğunu, çok küçük yaşlardan itibaren toplumun geri kalanından ayrıldığını ve Fransa'nın değerlerinden nefret ederek büyütüldüğünü” söyledi.

Aslına bakılacak olursa Fransa'da "burka yasağı" olarak adlandırılan tartışmalı yasal düzenlemenin ardından ülkede tamamen örtünmek 2011'den bu yana yasak.

Fransa'da bırakın herhangi bir kovuşturma yürütülmesini, küçük çocukların burka giydiğine dair yaşanmış bir olay ya da çekilmiş bir fotoğraf da bulunmuyor.

Bunun yerine Macron, yurtdışında doğmuş bıçaklı adamlar tarafından gerçekleştirilen bir dizi İslamcı terör saldırısının ardından bir kez daha İslamofobiyle suçlandı.

Macron, FT'deki yazısında şu ifadeleri de kullandı:

Her an ellerine bıçak alıp insanları öldürebileceğinden korktuğumuz yüzlerce radikalleşmiş kişiyle sahada karşı karşıya kalan devlet yetkilileriyle konuşun.

Fransa'nın mücadele ettiği şey budur, yani kendi çocuklarını tehdit eden nefret ve ölüm planlarına karşı mücadele, asla İslam'a karşı mücadele değil.

FT, Macron'un mektubunu, Fransız liderin, Müslüman bir kadın gazetecinin kendisi hakkında yazdığı ve onu Müslümanlara karşı nefreti yaymakla suçladığı bir köşe yazısından şikayetçi olmasının ardından yayımladı.

FT'ye göre orijinal makaleyse "okuyucuların olgusal yanlışlıklara işaret etmesinden sonra gözden geçirilmek üzere kaldırıldı".

Macron da mektubunda bu hamleyi destekledi:

Hiç kimsenin Fransa'nın veya Fransız hükümetinin, Müslümanlara karşı ırkçılığı teşvik ettiğini iddia etmesine izin vermeyeceğim.
 


Fakat Macron'un son yorumları karşıtlarını ikna etmedi.

Tanınmış Fransız yazar Nadia Henni-Moulai şöyle konuştu:

Macron, Fransa'daki Müslümanlar hakkında yalan haber yaymak için Britanyalı bir yayın kuruluşunu kullanıyor.

Zaten son derece değişken bir bağlamda, bu yaklaşım bir devlet başkanı için son derece uygunsuz oluyor.

Fransa'da yaşayan Müslümanlar hakkındaki iddiaların teyidiyle ilgilenen insan hakları aktivisti Mervan Muhammed ise "Cumhurbaşkanı'nın iddiası, herhangi bir kanıtla desteklenmiyor" dedi.

Fransa, 5 milyona yakın Müslümanla Batı Avrupa'da bu alanda en büyük nüfusa ev sahipliği yapıyor ve söz konusu topluluk içinde birçok kişinin kökeni Cezayir gibi eski sömürgelere dayanıyor.

İçlerinden birçoğu, Macron da dahil olmak üzere politikacılar tarafından gitgide artan bir şekilde ırkçılık ve İslamofobi üzerinden hedef alınmaktan şikayetçi.

Macron, "İslamcı ayrılıkçılıkla" mücadeleyi amaçlayan tedbirleri açıklarken, bunlar arasında okullarda ve Müslümanlara hizmet eden diğer kurumlarda daha sıkı hükümet denetimleri getirilmesi de yer alıyor.

Fransız lider ekim ayında yaptığı bir konuşmada İslam'ın küresel çapta “krizde” olduğunu söylemiş ve Fransa'nın Peygamber Muhammed'le alay eden Charlie Hebdo karikatürlerini yayımlamaya devam edeceğine dair söz vermişti.

Bu durum Arap ve Müslüman dünyasında protesto gösterilerine yol açarken, binlerce kişi Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU