Konteyner kentin yapımı başladı, çadır kentte yaşam koronavirüs önlemleri altında sürüyor

İzmir’de depremzedeler için konteyner kent yapımı başladı. Çalışmaların 19 günde tamamlanması bekleniyor. Depremzedelerin kaldığı çadır kente ise koronavirüs için önlemler alındı. Damla Melisa Başıbüyük, 14’üncü yaşına çadır kentte girdi

Depremzedeler ilk etapta yerleştirildikleri çadır kentlerde yaşamlarını sürdürmeye devam ederken, konteyner kentin yapım çalışlarına da başlandı.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İzmir’de depremzedelerimizin geçici olarak barınacakları Konteyner Kentin yapım çalışması başladı.19 gün sonra hazır inşallah” ifadelerine yer verdi.

 

Bakan Kurum yapımına başlanan konteyner kentte incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Bayraklı ilçesinde yapımına başlanan konteyner kentte inceleme yaptı. Kurum, görevlilere konteynerlerin montajının 19 gün içinde bitirilmesi talimatını vererek, "Gece de geleceğiz, çalışmayı göreceğiz. Burada çalışma durmayacak. İçinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecekleri sosyal donatılarla birlikte süreci yöneteceğiz. Gece gündüz çalışacağız" dedi.

Çadır kentlerde "Kovid-19" tedbirleri sürüyor

İzmir'de depremin ardından kurulan çadırlarda kalan vatandaşların diğer sağlık durumlarının yanı sıra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) odaklı süreçleri de takip ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Semih Korkut, bölgede deprem sonrası hızla kurulan çadır kentlerde yaklaşık 780 çadırın bulunduğunu, Kovid-19 testlerinin yapıldığı 2 poliklinik bulunduğunu, ayrıca bir ambulans ve UMKE aracının da bölgede acil durumlar için bekletildiğini kaydetti.

Kentteki diğer çadır kentlerde de benzer merkezlerin devrede olduğunu, toplam 4 sağlık merkezine bugün bir tane daha ilave edileceğini aktaran Korkut, "Sağlık Bakanlığımız bu konularda çok tecrübeli. Dünyanın birçok yerine sağlık hizmeti götürdü. Sağlıkla ilgili en iyi hizmetleri vermeye çalışıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir şikayet görmedik. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"Pozitif çıkarsa yurda gönderiyoruz"

Çadır kentlerde verilen sağlık hizmetleri içinde Kovid-19 testlerine de öncelik verdiklerini vurgulayan Korkut, şunları kaydetti:

18 metrekarelik çadırımız var. Başvuruda bulunanların testlerini yapıyoruz. Çok fazla gelen olmadı ancak bu konuyla ilgili gelen hastalarımızı hemen bu polikliniğe gönderiyoruz. Kovid testi pozitif çıkarsa karantinaya alıyor ve belirlenen yurtlara gönderiyoruz. Eğer semptomlar ağırsa pandemi hastanesine gönderiyor ve takibini gerçekleştiriyoruz.

konteyner.jpg
Fotoğraf: İHA

 

14 yaşına çadır kentte girdi

Buca’da kurulan çadır kentleri ziyaret eden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, sürpriz doğum günü partisi düzenledi, özel kurulan film çadırında miniklerle birlikte çizgi film izledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buca Stadyumu ve Şirinyer Hipodromu’nda kurulan çadır kentleri ziyaret eden Başkan Kılıç, 14 yaşına basan Damla Melisa Başıbüyük’e doğum günü sürprizi yaptı. Damla’yla birlikte pasta kesen Kılıç, çadır kentteki tüm çocuklara hediyeler dağıtarak sağlıklı ve mutlu bir ömür diledi.

cadrkent.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Damla Başıbüyük, “Çok duygulandım. Evde kalamadığımız için buraya geldik. Herkes doğum günümü kutladı. Buradaki herkes bize çok iyi davranıyor, hiçbir şeyimizi eksik etmiyorlar. Çok mutluyum başkanımız benim için buraya kadar geldi çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Soyer: Buradaki herkes tarih yazıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanına giderek depremzedelerle bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından kurulan çadırlardaki yurttaşları ziyaret eden Soyer, alanda çalışan gönüllülere de teşekkür etti.

Soyer, “Buradaki herkes tarih yazıyor. Üstelik çalışanlar genellikle kadın. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan çadır kentteki depremzedeleri ziyaret eden Tunç Soyer, yurttaşların sorunlarını dinledi.

Tunç Soyer, belediye tarafından çeşitli hizmetlerin verildiği noktaları da denetledi.

soyer.jpg
Fotoğraf: İHA

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, aşevi aracılığıyla çadır alanlarında kahvaltılık, kumanya, sıcak yemek ve su dağıtımını da düzenli olarak sürüyor.

Bölgedeki ihtiyaçlar sürekli denetleniyor; ihtiyaca göne seyyar tuvalet ve seyyar duş alanları oluşturuluyor. Yurttaşların depremzedeler için ulaştırdığı yardımlar da depolarda tasnif edilerek talep olan bölgelere gönderiliyor.

oyuncak.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Depremzede çocuklara kırtasiye malzemeleri ve oyuncak dağıtıldı

Depremden etkilenen İzmirli çocukların yüzlerini bir nebze olsa da güldürmek için harekete geçen Türkiye Diyanet Vakfı Bornova ve Ferda Koleji, düzenledikleri yardım kampanyaları ile depremzede ailelere ve çocuklara yardım ulaştırdı.

 

bornova çadırkent.jpg
AFAD'ın, Bornova eski ilçe stadınına kurduğu 210 çadırın 106'sında yaklaşık 400 kişi barınıyor / Fotoğraf: AA

 

Kısa bir süre içerisinde hayırseverler ve vatandaşlar tarafından bağışlanan oyuncak ve pastel boya, kuru boya, sulu boya, resim defteri, boyama kitabı, masal kitabı, hikaye kitabı, oyun hamuru, kutu oyunu, kitap, defter gibi kırtasiye malzemeleri, Bornova Koleji öğretmenleri tarafından Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Bornova Şehir Stadyumu ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi bahçesinde kurulan çadır kentte kalan çocuklara hediye edildi.

 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU